Cytuj:
2004-05-21 16:24, Ashton napisał:
W straszeniu dzieci od malego na religii ? Praniu mozgow "wiernych" wpieprzaniu sie do domu ? Pouczaniu co trzeba co nie ? A co do kasy.. coz Radio Maryja. Chcesz wiecej ? u nas ksiadz ma chyba najwieksza chate w miescie i co roku jezdzi innym wozem.
P.S. Nie, nikt mnie nie zmuszal do chodzenia na religie, chodzilem z wlasnej woli. Jak przestalem nikt z rodzicow nic nie mowil. Co mi pozostalo ? A no z rok minal zanim pozbylem sie wszelkich lekow i zachamowan wbijanych mi od 6 latka.
To RODZICE decyduja czy i czego ma sie uczyc jego dziecko.
I nie mozna miec o to pretensji do ksiedza, ratownika na basenie czy nauczycielki gry na pianinie.
Ty nie rozumiesz podstawowej sprawy - kazdy kosciol to swoista wspolnota - nalezysz do niej = przestrzegasz jej praw, zwyczajow etc.
Ja tez chodzilem na lekcje religii (przynajmniej w podstawowce - bo w LO juz samemu sie decydowalo na co chce sie chodzic) i jakos sobie nie przypominam zeby zrobily na mnie zle wrazenia.
Musisz miec niesamowicie slaba psychike, wspolczuje
Ale jeszcze raz - to nie ksiadz tylko Twoi starzy zafundowali Ci traumatyczne przezycia i do nich mozna miec pretensje.
A co do kasy to nie rozumiem - jestes sponsorem RM?
Ja kurwa grosza na to nie dalem ale tez nic mi do tego ze kto inny daje - jego sprawa.
Poki co RM nie sponsoruje organizacji terrorystycznych i nie jest jedyna nadawana stacja radiowa - masz wybor.
Jesli natomiast odmawiasz mozliwosci tego wyboru innym to robisz z siebie fanatyka.
Niedouczone fanatyka zreszta - bo katolicyzm nie jest ani najwieksza, ani najbardziej "dziwna" religia jaka funkcjonuje na swiecie. Dla mnie o niebo dziwniejsze sa sekty jakich w naszym pieknym kraju sa setki (jak chocby swiadkowie Jehowy).
Sorka ale antyklerykalizm nie jest juz taki cool - spozniles sie z nim pare lat
LPR kona, a koscielni twardoglowi nie maja zadnego wplywu na polityke od czasow ZHN.