Ej no ja tam narzekam, że u nas zarobki za niskie. Na etacie robiłem za 30zł/h rok temu. Teraz wiadomo troszkę lepiej, ale nadal to poniżej 12GBP
(czyli stawki Marka sprzed roku?)
Za to zarabia się po godzinach na kontraktach, ale wkurwia czasami taki tryb życia, że aby mieć sensowną kasę to trzeba 12-14, a nie 8h dziennie pracować.
Tyle, że w PL żyję w zajebistej okolicy, w zajebistym mieszkaniu, a jadąc do UK z mniej niż perfect angielskim nie mógłbym uderzać na takie stanowiska jak tutaj. No i musiałbym w murzyńskiej dzielnicy skończyć co mi się kompletnie nie widzi. Ze słabszych ofert to od ręki mogę za 3,5-4k/m-c jechać teraz (na etat do obecnego zleceniodawcy), ale już kiedyś sobie postanowiłem (po wcześniejszych wyliczeniach kosztów życia - 2,5k za kawalerkę w centrum londka - blisko pracy), że za mniej niż 5k mi się nie opłaca w Londynie. Chociaż i 5k to trochę mało, ale start dobry.
Przy czym jednak taki Londyn to ssie pałę w porównaniu do Trójmiasta. W Trójmieście jednak 100x lepsze powietrze, ludzie milsi, mniej ciapatych i cyganów.
Może w mniej zaludnionych miejscowościach jest i fajniej w UK, ale znowu tam nie ma sensownej pracy w branży.
Jednak kosztem tego holideja w Portugalii to mam naprawdę fajne życie na co dzień. Fajną pracę, którą lubię, fajnych ludzi wokół. Wakacje muszę sobie sam zorganizować, aby tak na co dzień móc sobie wyskoczyć do kina, na piwko, wódeczkę, gierki jak akurat wyjdą (a, że lubię kolekcjonować pudełeczka to nie targam się z nimi później po ebayu jak mark). W starbaksie się nie stołuję, bo nie lubię kawy - więc nie wydaję pieniędzy na hajlajf
Biorąc pod uwagę, że przy pracy za <4kGBP to trzeba żyć w tej murzyńskiej dzielnicy i 2-3h dziennie poświęcać na dojazdy to ja wolę zamiast tych dojazdów w korkach ze śmierdzącymi murzynami (nie chodzi o rasizm tylko, że robotnik czarny po prostu śmierdzi bardziej) w komunikacji miejskiej (bo w londku nie ma gdzie parkować sensownie) posiedzieć 1-3h więcej i mieć nieco mniejszą kasę w PL. Tutaj do pracy mam kilka minut drogi