Quetzacotl napisał(a):
To może ja trochę dorzucę info z pierwszej i drugiej ręki. Znajomy w grudniu przeniósł się do Londynu z rodziną (4 osoby). Jest programistą, dostał na start 3k GBP take home, czyli na rękę. Wbrew pozorom jest to tam średnia stawka dla programisty. Oczywiście są tacy co zarabiają po 5k, ale to już ludzie z doświadczeniem 6+ lat przy dużych projektach. Wynajmuje dom piętrowy, całkowicie odremontowany, 110m2, za 1400GBP/mc. Dom stoi pod Londynem, 30 min pociągiem do Victoria Station, czyli żadna tragedia. Z tych 3k GBP mówi, że spokojnie jeszcze może odłożyć 300-400 GBP miesięcznie (a całą rodzinę utrzymuje sam). Niedawno dostał nową oferte za 3.5k GBP.
Ja sam będąc w UK mieszkałem w Chatham, stamtąd do Victoria Station mieliśmy 40 min pociągiem. Mniejszy dom (80m2) kosztował tam 800GBP miesięcznie.
Takie są fakty, nie oceniam czy to dobrze, czy źle.
Mnie Londyn odrzucił gwarem, smrodem, tym, że nikt po sobie nie sprząta.
No wlasnie, to jest normalne zycie. 3k netto w UK to jest juz zacna pensja nawet w Londynie.
Z 1000-1500F na domek z ogrodem cirka 30 min od centrum Londka pociagiem, do tego zarcie na 4 osoby to bedzie jakies 300 moze 400F, choc jak zona gotuje, to moze nawet mniej. Za 2k na reke masz normalny dach nad glowa, transport, zarlo i sie pewnie jeszcze ubierzesz. Pozostaly 1000F masz do dyspozycji.
Wszystko by sie zgadzalo z moimi doswiadczeniami z IRL, bo Dublin ma podobnie.
A to jedna pensja tylko i to na start(w tym wypadku). Niech Zona jak dzieciaki juz pojda do szkoly dostanie w jakiejs robocie te 1200F czy 1500 i jakos to juz wyglada. A na koniec jeszcze panstwo Ci dorzuci co miesiac chyba 150 czy 200F na dwojke dzieci.
A w perspektywie lat 20 czy 30, kupujesz tam dom, splacasz go. Wart bedzie pewnie ze 150-200k funciakow.
No a kolo 50tki go sprzedajesz, wracasz do PL, wrzucasz duza banke na konto i sobie latasz po swiecie za odsetki do emerytury...potem dostajesz te 2k funciakow emerytury (o ile 100-200F sobie odkladales co miesiac) i jakos idzie
Tczewiak to przypadek specjalny widze i bez 1900F na 2 bedroom, 60m2 dla singla w scislym centrum Londka nie da rady
Mi sie wydaje, czy Ty serio stwierdziles, ze poziom zycia w PL majac 7k PLN jest wyzszy niz za 4k Funciakow w UK?