Pytanie, w czym sie chcesz nauczyć programować ?
Do C++ ksiazka Grębosza może być ok, o ile jesteś w stanie sie przedrzeć przez strasznie rozwięzły styl. Delikatnie mówiac.
Na poczatek napewno nie polecam Thinking In C++.
Tutaj jest dobra lista do C++
http://stackoverflow.com/questions/3882 ... e-and-listNie polecam czytania ksiązek na temat programowania po Polsku. Google słabo zna polski, a tam spedzisz wiekszosc czasu (;.
Szczerze mowiac mi ciezko coś dla początkujacego w temacie C++ powiedzieć. Kiedy sie uczyłem C++ to podstawy programowania już znałem, i jak czegoś nie widziałem to szukałem na google.
Cytuj:
może zaproponujecie inną metodykę wdrażania się w kodowanie?
Zaczac coś kodować.
Najlepiej coś co cie interesuje.
Ja powiem szczerze, ze mnie ksiazkowe przykłady super "programów" piszacych jakieś durnoty w konsoli szybko zniechecały zeby cokolwiek pisać.
W tedy zaczełem pisać Bloga w C# i ASP .NET. Projekt upadł bo nie wiedziałem jak sie do tego zabrać. Ale potem probowalem znowu, uczac sie na poprzednich doswiadczeniach i bylo już lepiej. Moze nie było to piękne ale działało.
Potem pisałem forum dyskusyjne. W tedy jeszcze nie widziałem, że istnieje coś takiego jak Unity i ze tam można w C# pisać.
Potem poprawiałem moje forum, zeby było ładne. Znaczy zeby ładny kod miało.
Z perspektywy czasu mysle ze nauke C# bym zaczał od pisania pierdów w Unity. Szybkie efekty w postaci, postaci ktora sie porusza i strzela po wcistnieciu przycisku bardzo mobilizuja do dalszej pracy.
C++ naprawde dobrze zaczęłem sie uczyć, kiedy zaczełem pisać gre w UE4. Najpierw ten wysokolevelowy C++, przy ktorym nie trzeba za duzo myslec (w Unrealu), a potem low level, kiedy pisałem rozszerzenia do edytora.
Jakbym miał sie uczyć C++ z tutoriali, ksiazek i pisać jakieś durnowate programy w konsoli, to bym mnie chyba chuj strzelił. Ale takie coś, tylko jeśli już masz jakieś podstawy.
Zawsze tez możesz użyć Blueprintów z UE4. To jest to samo co programowanie tylko w wizualnej formie. Jak bedziesz potrafił, rozłożyć jakąs logike w klockach to bedziesz i ja potrafił zaprogramować, kiedy już sie nauczysz składni.