tczewiak napisał(a):
Nigdy dotąd nie RYZYKOWAŁO SIĘ USUNIĘCIA gry z konta w przypadku keye.pl czy g2a.com.
1) O keye.pl nawet nie wspominałem więc nie wiem czemu ciągle ich jako przykład podajesz.
2) Zawsze jest ryzyko usunięcia gry z konta jeżeli kupujesz produkt nie dla swojego regionu, przecież informacja regionalna jest zwykle powiązana z kluczem, więc to że właściciel platformy / dystrybutor nie wymusza agresywnego region locka to jest tylko ich kaprys. Zdarzyło się kilka razy, że Steam usuwał gry retroaktywnie: tzn przez jakiś czas działały, po czym następowała zmiana polityki regionalnej i gry znikały/były blokowane.
tczewiak napisał(a):
G2A otworzyło się jako platforma (no nie owijając w bawełnę chcąc zwiększać zyski), ale w przypadku zakupu od "partnera" to g2a pokrywa koszta ewentualnych problemów (mają dość sprawny antifraud zespół, a klient końcowy ma opcję zakupu z gwarancją (domyślnie jest zaznaczona)).
Widocznie się źle zrozumieliśmy, moje określenie "szemrany" nie miało sugerować, że sklep jest nieuczciwy i okrada klientów, taki sklep raczej długo by się nie utrzymał. Chodziło mi o to że świadomie pośredniczą w "szarej strefie", wszyscy wiedzą, że część ich kluczy nie jest zgodna z TOS/EULA (to jak to się ma do legalności w świetle prawa to już zupełnie inny temat).
tczewiak napisał(a):
Chciałbym Ci też uświadomić, że jeżeli poprosisz kolegę, aby w zimbabwe kupił Ci grę taniej to jest to w pełni legalne. Większość kluczy "partnerów" na g2a to nie jakieś gówno z kradzionych cc, a wyciągnięte klucze z pudełek w krajach, gdzie są po prostu tańsze.
Ale widzisz różnice w skali, między kilkaset kluczy zgiftowanych po znajomości, a kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy (rozprowadzonych przez różne keyshopy)? Tak jak już wcześniej powiedziałem, jest to żerowanie na szarej strefie, niektórzy dystrybutorzy się na to godzą, inni wymuszają agresywne ograniczenia regionalne.
tczewiak napisał(a):
3. jest to pewne źródło i się nie muszę obawiać
Pewniejsze niż zakupienie samemu? ;P
tczewiak napisał(a):
5. w g2a mam zaznaczone z jakiego regionu jest gra. Ja akurat kupuję tylko EU lub GLOBAL. Nigdy RU czy DE.
Cała dyskusja dotyczyła kluczy znacząco tańszych niż sugerowana cena dla naszego regionu. Myślisz, że np Wasteland 2 za ~60 zł obecny w większości keyshopów to jest Global? Nope, InXile po prostu nie wymusza agresywnego region locka, i nie ogranicza wersji językowych, ale to nie znaczy, że sprzedaż tańszych kluczy z innych regionów jest zgodna z TOS, i że za jakiś czas nie zmienią zdania i nie wprowadzą retroaktywnych region locków (mało prawdopodobne, ale zawsze jest taka możliwość)