mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1068 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 54  Następna strona
Autor Wiadomość
*****

Posty: 2872
Dołączył(a): 18.05.2004
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 19:25 
Cytuj  
Aenima napisał(a):
nigdy jaja do burgera,


+1, profanacja, równie dobrze można to nazwać bułką z kotletem mielonym :F

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 19:48 
Cytuj  
no jak ktos woli mielonego w bulce to dodaje jajko.
jak mam dobra wolowine (znalazlem fajny sklep gdzie mi dokladnie waza - 30% tluszczu, 70 czystego miesa) to tylko troche soli i na patelnie.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17017
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 19:55 
Cytuj  
Burger to nie stek, nie zachwycam się marmurkowatością Kobe. Można z jajkiem, można bez.


_________________
Χ Ξ Σ

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 21:13 
Cytuj  
no w tluszczu jest caly smak, wiec nie chodzi o zachwycanie sie marmurkowatoscia.
poza tym bardzo dobrze sie karmielizuje i jest chrupiacy bez zbednych dodatkow.
no ale oczywiscie mozna zrobic mielonego i nazwac go hamburgerem :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 21:17 
Cytuj  
Ja jeszcze dodaję sos sojowy. Chuj w sumie kładę w to co sądzicie, ale zawsze wszystkim smakuje i zachwalają, że taki soczysty hehe :P
A mielone przecież robi się z gówna, a nie wołowiny i jeszcze dodaje się bleh cebulę i jakieś tam panierki ;/


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 19 paź 2014, 21:44 
Cytuj  
Niemieckie burgery z ich sznyclem właśnie są tak robione, cebula i jajo, a soczystość uzyskasz nie z jaja tylko tak jak każdy pro kucharz ci powie czyli dodając troszkę wody i wyrabiając długo mięso z solą, oczywiście samo smażenie jest istotne.
Nikt ci nie chce wciskać na siłe co lubisz tylko masz proste rady jak uzyskać dobry smak i konsystencje tak prostej rzeczy.

Podobnie jest ze zwykłą jajecznicą, miliony smaków, gustów i sposobów przyrządzenia, a wydaje się że to banał.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**
Avatar użytkownika

Posty: 9369
Dołączył(a): 18.07.2002
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 20:25 
Cytuj  
dobra wolowina + sol i pieprz i grill to juz prawie sukces dobrego burgera to jest tak proste danie ze nie idzie go spierdolic. ew probowalem cos takiego:

wyjebane

http://www.youtube.com/watch?v=R4fYebmaL4E


_________________
Choices always were a problem for you
What you need is someone strong to guide you
Deaf and blind and dumb and born to follow
What you need is someone strong to guide you...
Like me

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 20:51 
Cytuj  
Takie ostre sa zajebiste, chociaz dla wygody wole bardziej plaskie z bardziej plaska bułka. No i ichny blue cheese to afair np. gorgonzola, wole klasyczny cheddar dac. Blue cheese to z bialym miesem i czyms slodkim lepiej sie komponuje.

Co za motyw z jajkiem do burgiera wtf?


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 17017
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 21:09 
Cytuj  
Gorgonzola jest łagodna i dobrze pasuje do burgerów, sprawdzone połączenie. A jak czytam wasze wtf, to nie dziwne że jesteśmy takimi prymitywami w kuchni. W kartach polskich knajp banał goni banał zazwyczaj. Przykładowo Hiszpanie mają więcej jebanych tapas niż my potraw chyba.


_________________
Χ Ξ Σ

****
Avatar użytkownika

Posty: 1797
Dołączył(a): 16.01.2007
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 21:53 
Cytuj  
Cytuj:
A mielone przecież robi się z gówna, a nie wołowiny i jeszcze dodaje się bleh cebulę i jakieś tam panierki ;/


Ale z ciebie cebula przemówiła :D
Chyba ,że wpierdalasz codziennie polędwice to sorry mate

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 21:59 
Cytuj  
@tor
Wtf nie wynika z faktu ze tak nie można, wynika z faktu ze absolutnie nie ma powodu czystego dobrego mięsa sklejać czymkolwiek. Jeśli sie rozwala i trzeba sobie pomagać, nie karmelizuje sie i nie zastyga ładnie soczyste, to trzeba sklep zmienić.
Ja kupuje w sprawdzonym sklepie, gdzie maja rzadko odpowiednia wołowine (specjalizują sie w zajebistych wędlinach), ale jak juz jest, to jest taka jak trzeba.

Jasne, ze w knajpach banał goni banał, w miastach jeszcze da rade coś znaleźć. Jestem po wysłuchaniu researchu w jednej z miejscowości turystycznych i nie ma zmiłuj; trzeba robić to co sie robi, bo robi sie pod turyste. Jasne ze nawet w takich miejscach powstaja ze 3 kanjpy dobre + 2 dobre i niesztampowe, ale najczęstszym cytatem który można usłyszeć jest (sam byłem nie raz świadkiem): "Łaaał zobacz, kotlet z surówką i frykami, ale bym zjadła, bierz dzieciaki i wchodzimy". Cytat z zycia wziety, potem kazda knajpa to ma. Plus w górach jak dobrze pojdzie pstrąga i placek zbójnicki (węgierski z sosem z paczki), a nad morzem mirune i pange prosto z kutra trololol.

W Poznaniu bardzo sie podniosł poziom. Jeszcze 5 lat temu były mega drogie hotelowe bez duszy, przecietne restauracje, chujowe bary i silące sie na oryginalność nowe knajpy z fusion. Teraz tych fusion nie ma, ale jest sporo miejsc które walczą o klienta tym, ze mają swój charakter i nie boją sie działać z krótką kartą, ale za to z dodatkowymi cotygodniowymi daniami sezonowymi czy czymś ciekawszym w weekend.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 10140
Dołączył(a): 13.10.2005
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 22:07 
Cytuj  
Od dzisiaj wbijam jajko do każdego burgera jakiego zrobię.

Poza tym przypominam, że temat ma nazwę "food porn" a nie "food art". Jak chcecie napinać kutasa kto jest lepszym i bardziej wyjebanym kucharzem o wysublimowanym guście i światowo obytym to zapraszam z konkretnymi przepisami do działu gotowanie we flames. :)


_________________
wodny napisał(a):
wolałbym by ludzie pukali się w pupę niż mieli broń.

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 20 paź 2014, 22:20 
Cytuj  
Umm ja jajo dodaję/wałem, bo tak mnie kiedyś nauczono. Następnym razem spróbuję bez jaja, ale z sosu sojowego nie zrezygnuję. A gorgonzola z ostrymi dodatkami się zajebiście komponuje. Ewentualnie jak jest problem z gorgo to można spokojnie zastąpić lazurem. Kiedyś stawiałem na mozarellę, ale jednak pleśniowy smakuje lepiej. Żółty mi tylko raz podszedł - jakiś emmentaler czy masdamer - nie pamiętam już. Ale generalnie strasznie ciężko dostać u nas dobry ser żółty. Większość ma mniej lub więcej gówna w sobie jakiegoś, które przy topieniu całkowicie ten "ser" dyskwalifikuje. A po co ryzykować i psuć sobie zajebiste mięso?

@Gleader: po prostu nie lubię cebuli. Od biedy czerwoną w plasterku zjem, ale tak to unikam wszelakiej cebuli w czymkolwiek i wszystko robię raczej bez cebuli. Nawet do chili con carne nie dodaję, bo mi to zabija całą zajebistość.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

**

Posty: 263
Dołączył(a): 21.01.2007
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 06:46 
Cytuj  
Jeżeli czegoś brakuje do związania mięsa można dać 1-2 łyżeczki musztardy/keczupu + tabasco


_________________
flidais#2625

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 07:27 
Cytuj  
tczewiak napisał(a):

@Gleader: po prostu nie lubię cebuli. Od biedy czerwoną w plasterku zjem, ale tak to unikam wszelakiej cebuli w czymkolwiek i wszystko robię raczej bez cebuli. Nawet do chili con carne nie dodaję, bo mi to zabija całą zajebistość.


Je cebule i czosnek dodaje prawie do wszystkiego i to w sporych ilosciach.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 07:48 
Cytuj  
cebula ci cos zabija? to na uj jej 3kg wrzucasz.

**
Avatar użytkownika

Posty: 9369
Dołączył(a): 18.07.2002
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 08:04 
Cytuj  
Razoth napisał(a):
Od dzisiaj wbijam jajko do każdego burgera jakiego zrobię.

Poza tym przypominam, że temat ma nazwę "food porn" a nie "food art". Jak chcecie napinać kutasa kto jest lepszym i bardziej wyjebanym kucharzem o wysublimowanym guście i światowo obytym to zapraszam z konkretnymi przepisami do działu gotowanie we flames. :)



nie o to chodzi, jesli mozna jednym tipem poprawic sobie danie to czemu o tym nie napisac? podstawa dobrego burgera jest mieso i tyle, a dobra wolowina skleja sie bez problemu. jednym problemem jest dostanie dobrej wolowiny. I robienie burgera raczej z byciem wyjebanym kucharzem ma malo wspolnego.

I tomu ma racje knajpy maja takie dania jakie maja bo to sie sprzedaje. Malo kto zje na obiad burgera zamiast schabowego z frytami i kapusta


_________________
Choices always were a problem for you
What you need is someone strong to guide you
Deaf and blind and dumb and born to follow
What you need is someone strong to guide you...
Like me

***
Avatar użytkownika

Posty: 10599
Dołączył(a): 26.02.2002
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 08:11 
Cytuj  
Że niby cebula coś zabija? Raczej podkreśla. Kurde, to jedno z najfajniejszych warzyw, i smakowo i zdrowotnie. Nadaje się do wszystkiego (w różnych formach) i w obróbce jako jedyne warzywo nie traci żadnych właściwości.

X.


_________________
http://zaginiony.net

******
Avatar użytkownika

Posty: 4646
Dołączył(a): 31.01.2006
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 08:22 
Cytuj  
No i od cebulki rosna kulki.


_________________
Once upon a time games was fun and too quickly became about winning, being the best or leveling up to get sick loot. Screw that... it is the time to have fun. - Day9

***
Avatar użytkownika

Posty: 17017
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 21 paź 2014, 08:35 
Cytuj  
@tumu Nie chodzi o sklejanie mięsa ale o smak. Moja ulubiona w Wawie knajpa ma dwie czy trzy pozycje z jajkiem i są dobre. W burgerze się dzieje dużo, więc jajko to kolejny smak, można lubić bądź nie. W zalewie sera, warzyw, bekonu i innych dodatków nie ma w tym nic złego.
Trzy rzeczy muszą pozostać w czystej postaci: steki, kawa i dobry alkohol. Reszta to kwestia upodobań. ;)


_________________
Χ Ξ Σ

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1068 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 54  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.