Cytuj:
Sednem całej sprawy jest właśnie to, że zamknięte są prywatne przychodnie, które miały podpisane umowy z nfz. Ja byłam dzisiaj z mamą w przychodni i Pani w recepcji powiedziała, że mogą nas przyjąć, ale tylko prywatnie, jeżeli zapłacimy. Powiedziałam, że w takim razie chcę się wypisać z przychodni i zabieram mamę gdzie indziej. Pani w recepcji na to, że ma nadzieję, że nas nie przepiszą i że dokumentów nie dostanę. To jest skandal, jestem tak wściekła, że myślałam, że rozszarpię tę kobietę. Ona mi mówi, że oni też muszą jakoś zarabiać i to nie ich wina, że taka specyfika pracy.
Nie wierze w zapewnienia lekarzy ze to dla naszego dobra. Od wielu lat zawsze na koniec roku PZ grozi ze nie podpisze kontraktów dopóki nie dostanie więcej pieniędzy i dostawali. Jak im się nie podoba i jak piszą od wielu lat musza dokładać do interesu to kto ich trzyma? Niech otworzą calkowicie prywatna przychodnie i niech nie zawracają głowy. W ciągu ostatnich 10 lat kasa przeznaczona na leczenie wzrosła o 100%
W 2014 roku lekarz dostawał za każdego objętego opieką 96 zł rocznie a mógł mieć ich 2750. Teraz zaproponowano im 136,80 zł a od października 144 zł dokładając im dodatkowych badan w cenie:
wapń zjonizowany - ok. 12,zł
żelazo - całkowita zdolność wiązania (TIBC) - ok. 12zł
FT3 – 20 - 30zł
FT4 – 20 – 30zł
PSA - antygen swoisty dla stercza całkowity – 22 - 40 zł
88.713 USG tarczycy i przytarczyc – 80 - 100 zł
88.717 USG ślinianek – 80 - 100 zł
88.752 USG nerek, moczowodów, pęcherza moczowego, brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej, w tym wstępnej oceny gruczołu krokowego (88.761 USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej) – 80-100zł
obwodowych węzłów chłonnych (88.790 USG węzłów chłonnych) - 80-100 zł
spirometria - 40-80zł.