Goatus napisał(a):
BTW jeszcze jedno mi przychodzi do głowy po obejrzeniu kilku filmików, wprawdzie znawcą nie jestem, ale rzeczywiście ci kolesie wyglądają jak by dokładnie wiedzieli co robią, nie jak jakieś bojówki muzułmańskie które czasami można zobaczyć na filmikach wymachujące kałachami nad głową.
To raczej dość normalne, że oprócz tłumów niewyszkolonych bojówek, będą też bardzo dobrze wyszkolone i wyposażone grupy.
Podobnie wśród personelu nie-bojowego, oprócz niewykształocnych mas, na pewno w muzłumańskich organizacjach terrorystycznych są wysoko wykształceni ludzie, łącznie z takimi, którzy się kształcili w Europie czy USA i do tego się bardzo dobrze integrowali i/lub byli zamożni czy wręcz bogaci.
Łatwo jest mówić, że to same prymitywne pastuchy z pustyni, a każdy zdolny/wykształcony/bogaty na pewno nie uczestniczy w czymś takim, tyle, że takie podejście to mrzonka
Nie zakładałem, że wszyscy tam to prymitywy. Tylko jakoś nie kojarzę żeby tego typu operacje islamiści przeprowadzali wcześniej w samym centrum europy. Zamachy bombowe, i psychole ucinający głowy na środku ulicy to jedno. Atak przeprowadzony z militarną precyzją, i skuteczne wycofanie się z miejsca operacji to zupełnie coś innego czego wcześniej nie było.