A z tego afery nie będzie?
Rajd rtm. Witolda Pileckiego nie wpuszczony na Ukrainę ..
Cytuj:
POLSCY MOTOCYKLIŚCI NIE WPUSZCZENI NA UKRAINĘ - NAJNOWSZE WIADOMOŚCI !
Na samym wstępie, pragnę podziękować wszystkim, którzy zainteresowali się moją prośbą o udostępnienie nocnej informacji. Pragnę przekazać, że w Motocyklowym Stowarzyszeniu Pomocy Polakom Za Granicą Wschód-Zachód, aktywnie działają ludzie z Przeworska, którzy wspierają działania Razem Dla Kresów oraz grupy Przeworscy Patrioci. Podczas każdej zbiórki na rzecz polskich kresów, otrzymuję pozytywne rozpatrzenie i ogromne wsparcie z ich strony.
Wiadomość, którą otrzymałem wczoraj po godzinie 23:00 od jednego z uczestników, który z powodów zawodowych musiał wrócić do kraju, wstrząsnęła moją osobą. Informacja, z pewnością nie pojawiła się w mediach głównego nurtu, a jeżeli się już pojawia to zakłamana (otrzymałem już takie informacje), nie ukaże rzeczywistości tych zdarzeń.
Pragnę przekazać, że wczorajsze i dzisiejsze informacje, będą aktualizowane non-stop, a gdy już do Polski powrócą motocykliści, będę pragnął zorganizować konferencję, przynajmniej z motocyklistą z mojego miasta, który pozostał cały czas kresach.
Dzisiejszego wieczoru, otrzymałem szereg wiadomości dotyczących Rajdu Motocyklowego im. Rotmistrza Witolda Pileckiego, który rozpoczął się 29.04, a miał zakończyć się planowo 9 maja br.
Głównym celem rajdu, jest przywołanie pamięci o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim, jego niezwykłej, niezłomnej postawie i walce za Ojczyznę.
Dodatkowym, bardzo ważnymi elementam, jest kształcenie kultury polskiej, wsparcie Rodaków, poznanie ich, umożliwienie wszelkiej późniejszej pomocy, złożenie wieńców, oddanie hołdu bohaterom poległych na kresach, a także dostarczenie paczek żywnościowych (m.in Rodzinny Dom Dziecka w Bogdanowie).
Motocykliści, podczas podróży na terenie Białorusi, już na samym wstępie zostali bardzo mile przywitani, z odpowiednią gościną, wszelką pomocą logistyczną. Rozmowy z Polakami, a także zwiedzenie ośrodków polskiej kultury, spędzone noce u Rodaków pełne rozmów i wspaniałej, polskiej gościnności, były wspaniałe...aż do wczorajszego dnia.
Motocykliści otrzymali informację od białoruskiej władzy i policji, że do 5 maja będzie ich eskortowała, bez żadnych problemów, przekaże najpotrzebniejszą pomoc. Stowarzyszenie postanowiło wyruszyć na Ukrainę, do której jeżdżą wielokrotnie, bez żadnych problemów, niestety - do wczoraj.
Na przejściu granicznym czekali kilkanaście godzin. Bez noclegu, bez jedzenia, władze ukraińskie nie wpuściły ich na teren Ukrainy.
W związku z tym, władza białoruska postanowiła przyjąć ponownie naszych ludzi, zapewniając wszelką pomoc !!
Motocykliści nadal są na terenie Białorusi, która w szczególny sposób pomogła Polakom. W piątek zakończy się Rajd Rotmistrza Pileckiego, a jeden z naszych mieszkańców przedstawi już w szczegółach zajścia na przejściu granicznym.
UWAGA !
BARDZO WAŻNE !
JAKO PREZES STOWARZYSZENIA RAZEM DLA KRESÓW, CZYNNIE WSPIERAJĄCEGO RODAKÓW NA POLSKICH KRESACH WSCHODNICH PROSZĘ WSZYSTKICH O KOLEJNE UDOSTĘPNIANIE INFORMACJI, PRZEKAZYWANIE JEJ DO INFORMACJI PUBLICZNEJ, KTÓRA W SZCZEGÓLNOŚCI - TERAZ - PRZED WYBORAMI PREZYDENCKIMI BĘDZIE UNIKAŁA TEMATU LUB PO PROSTU ZAKŁAMYWAŁA !
WIĘCEJ INFORMACJI, ZDJĘĆ, RELACJI, JAKIE DOWIEM SIĘ OD ORGANIZATORÓW, CZŁONKÓW RAJDU, BĘDĄ UKAZYWANE NA MOJEJ STRONIE ORAZ FAN PAGE WSPIERAJĄCYCH NASZE STOWARZYSZENIE.
PS Motocyklistom życzę powodzenia, wytrwania w tych ciężkich chwilach i do zobaczenia w Przeworsku !