@Marek
dokładnie tego nie śledzę , ale zdaje sie , że jesteś za granica chyba dłużej niż rządzi PO, więc nie wiem skąd tak dobrze wiesz co się dzieje w Polsce - sry za drobną złośliwość
faktycznie wiele działań PO mnie jako przedsiębiorcę wqrwiło - najbardziej np to że podnieśli vat na książki ( w tej branży pracuje), niby głupie 5 % ale wszyscy jednak odczuli, mogli poczekac jeszcze kilka lat, z drugiej strony to rząd PO zaczął dawać dotacje dla bibliotek ( 10-25 mln rocznie)
a co mi sie nie podoba w PIS - tak najkrócej:
1) fatalna polityka zagraniczna
- negocjacje traktatu lizbońskiego i wychodzenie Lecha z sali narad na telefon do brata- cały świat sie z nas śmiał
- słynna afera jednej z gazet gdzie porównano kaczyńskich do bulwy ziemniaka i prezydent sie obraził i nie pojechał na ważne międzynarodowe spotkanie
- Fatyga jako minister spraw zagranicznych- wg mnie idiotka
- swego rodzaju rozdwojenie jaźni- z jednej strony Unia jest zła, PIS nie chce Euro, ale to nie przeszkadza wysyłać Eurodeputowanych ( niech chłopaski zarobią sobie ) , nie przeszkadza korzystać z dotacji z Uni- co by nie mówić , kto jest w Polsce widzi ile sie pobudowało w ostatnich latach, ile zmarnowano , to zmarnowano, ale efekty są i to dzięki tym dotacjom- a Pis uważa ,że unia jest bee , ale kase należy brać- dla mnie to żenujące- to tak jakby pracownik podszedł do szefa i powiedział , ale z ciebie chu... i wyciągnął ręke po kase
2) powiązanie z klerem ( sam jestem wierzący itp)
- silne powiązanie z mediami Ojca Dyrektora ( nawiasem mówiąc Rydzyk uczył moją żonę religii
) , tu jest kilka sprawa , ale nie chce mi sie już pisać
- robienie z Polski państwa typowo kościelnego, a stad wynikają takie sprawy , którym Kościół się sprzeciwia jak aborcja, in vitro itp, wg mnie to powinno być określone przez ludzi , których to dotyczy- sorki ale ja nie chce żeby jakiś dr Kazan decydował jakie zabiegi można robić a jakie nie
- dopóki PIS będzie rządził , nigdy nie zniosą wynagrodzeń dla księży za lekcje religi ( Pan Jezus powiedział : "Idzcie na cały świat i głoście Ewangelie", nie powiedział : bierzcie za to pieniądze- to ich obowiązek)- to 15 miliardów rocznego budżetu zmarnowanych
3) pamiętne czasy ministra Ziobry- CODZIENNE konferencje co udało się zrobić itp, tymczasem to było jedno wielkie pasmo niepowodzeń, prowokacji ( no fakt że niektórzy na to sie nabrali itp) i teraz łatwo zapomnieć , ale to PIS rozpoczął to słynne nagrywanie , które PO rozwinęło
4) niestety nie da się do PIS odłączyć jak chcesz Smoleńska i Macierewicza, z prostego powodu:
- Macierewicz cały czas ( z wyjątkiem kampanii
) jezdzi po Polsce i opowiada ( widziałem filmiki) że Smoleńsk to był zamach i to było wypowiedzenie wojny przez Rosję naszemu panstwu, cały czas sieje zamęt
- słynne MIESIĘCZNICE, dla mnie to już jest żenujące- ok szanujmy pamięć , ale to obnoszenie się czemuś ma służyć, po co na co?
5) gospodarka
generalnie truidno mi powiedzieć czy za PIS-u byłoby by mi lepiej czy nie , wiem jedno:
PIS rządził w okresie największej prosperity i nic z tego nie wyszło- rozdawano stoczniowcom, górnikom itp, PO z kolei faktycznie podnosi podatki, zwiększa emeryturę ( tu akurat uważam , że mają racje, żyjemy dłużej ), ale w trudnych dla gospodarki czasach mamy najlepsze wskaźniki w EU ( tak ta słynna zielona wyspa
)- ale takie są realia
6) system
- pamiętasz słynne spotkanie Lipińskiego z Berger- "stołek za stołek" ?
- nie chciął likwidacji dotowania partii- taaa to ta niedobra koalicja zmniejszyła o połowe te dotacje
mam nadzieję ,że wypunktowałem tak ogólnie jak chciałes
PO nie jest dobre, obecnie jest NAJEDZONE, SYTE I AROGANCKIE, ale dla mnie to mniejsze zło od PIS-u
mam nadzieję,że np Kukiz zrobi coś konkretnego- i tu mała prośba do niektórych- można pisac ,że Kukiz nie chce zrobić partii, tylko stowarzyszenie, związek czy co tam- ludzie to tylko nazwy, to ma być jakiś obóz ( polityczny lub nie ) i nie kapuje czemu na siłe tego się wypiera- chodzi o głupie nazwy , żeby się nie kojarzyły- no sorki , ale ja nie chce właśnie mydlenia oczu, niech powie - tworze Ruch Kukiza , czy np Ruch Pieśni i Tańca- nie wiem czego on sie boi?- taki chce byc niesystemowy , że nie chce tworzyć nic co się z tym kojarzy? - mnie nie obchodzą nazwy , obchodzą fakty