Dzięki Nishruu i Que. Przyda się
Ja przez najbliższe miesiące jeszcze będę męczył webową Javę, głównie Springa. Nie mam nigdzie czystej Javy EE u nas. Mi też się podoba, że jest OOP i FP. No i w dodatku jest to język JVMa. Jest jeszcze chyba Clojure ale jest nieco młodszy niż Scala. W każdym razie też myślę, że FP to przyszłość. I często w ogoszeniach o pracę dla javowców Scala jest "nice to have" albo wymagana. W pracy tylko trochę z groovy korzystałem.
iniside - a no racja, to przeciez Oracle procesuje sie z Google, przez co Android nie ma dostępu do lambd, co nie? No i chcieli język opatentować lol
tczew - do php musiałbym się jakoś przekonać, jednak prędzej myślałbym o jakimś pytongu. Czyli rozumiem, że w pehapcu będzie statyczne typowanie? Według mnie to w dużym stopniu pomaga w większym projekcie.
Marku - jeszcze parę miesięcy temu w ogóle nie myślałem, że będę w miejscu w którym jestem, a byłem w stanie to zrobić ucząc się po godzinach gdy jeszcze bylem w swojej poprzedniej, chujowej pracy. Teraz otwierają się przede mną nowe drogi i jeszcze mam z tego fun.
Samo to, że meterr rozważa applikowanie na takie stanowisko to jest pewnego rodzaju sukces. A jeślu mu się uda to zajebiście.