Niedawno natknąłem się na nową karciankę, znajdującą się w open becie.
https://spellweaver-tcg.com/Mechanika podobna do mtg. Są karty shrine, które zwiększają poziom w danym aspekcie lub dodają nam many plus draw.
Dodatkowo wprowadzono szybkość jednostek. Możemy atakować/blokować jedynie stworzenia mające szybkość równą lub mniejszą. Jest 6 aspektów: order, nature, wisdom, corruption, dominon i rage. Jest draft.
Gra jest f2p, bez wydawania kasy szybko można zdobyć sporo kart, przede wszystkim dzięki daily questom (widziałem nawet box zawierający 12 boosterów jako nagrodę). Co więcej mam wrażenie, że jeśli chodzi o wydawanie prawdziwych pieniędzy ceny są przesadzone, a głównym powodem tego jest, że złoto wpada naprawdę bardzo szybko.
Pare razy zdarzyło mi się natknąć na buga, ale nie jest ich bardzo dużo. Community ma duży wpływ na balance patche.
Największą wadą jest bardzo mała ilość graczy, devsi nie mają kasy na reklamowanie. Może po wpuszczeniu na steama coś się poprawi. Niestety to powoduje, że w niektórych godzinach nie spotkamy nikogo do gry, albo jeśli spotkamy to mamy nikłe szanse na wygranie niektórymi starter deckami i jeśli ktoś nie chce wydawać pieniędzy to zostaje mu męczenie AI (które też może być wyzwaniem, grając starterami
).
Jeśli gra zyska popularność, a devsi nie powtórzą błędów z duel of champions to gra może się okazać naprawdę dobrą pozycją na rynku (bo na numer 1 nie ma co liczyć z wiadomych powodów).
Gra się naprawdę przyjemnie, podobną przyjemność czerpałem z gry w duel of champions jeszcze za czasów świetności.
Niestety nie wiem, czy jest lepsza niż HEX, bo nie poświęciłem tej pozycji za dużo czasu.