candidoser napisał(a):
candidoser napisał(a):
Nie gadam.
Kłamczuszek.Isengrim napisał(a):
ad 1. Takie miał prawo i koniec.
Cytuj:
Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu.
ad 2. I co z tego? Sporo zawodów wykonuje pracę w nocy.
ad 3. Nowelizuje. Normalna rzecz, ustaw które były nowelizowane po kilkanaście razy jest od metra.
ad 4. Bo to sejm jest władzą ustawodawczą.
Napisane jak na prawicowca przystało.
Isengrim napisał(a):
Demokracja to rządy większości
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo_prawahttps://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_lawPiszpan napisał(a):
po to zeby moc rzadzic bo tak naprawde kazda ustawe moze po zaskarzyc do TK i gdy w TK jest wiekszosc po kazda ustawe odrzucic. czyli po moze i nie rzadzic ale miec ciagle bardzo duzy wplyw na wladze ustawodawcza.
Gratuluje, w zasadzie podważyłeś cały sens istnienia jakiegokolwiek trybunału kontrolującego zgodność stanowionego prawa z konstytucją.
Trybunał orzeka w niezliczonej liczbie spraw, uznał za niekonstytucyjny niejeden przepis uchwalony przez PO i PSL. Ale jesteś kolejną obok embego osobą, która postrzega TK jako organ w 100% politycznie podporządkowany interesom PO. Bo nie spodobało ci się orzeczenie w sprawie OFE?
Cytuj:
mnie tylko zastanwia czemu m.in na naszym forum nie bylo takiej burzy jak po zmieniala ustawe o tk
Bo to co robi obecnie PiS już dawno wykroczyło poza to co zrobiła w tej sprawie PO.
PO wybrało dwóch dodatkowych sędziów. Ja uważałem, że to działanie po bandzie, na szczęście są jeszcze sądy w Warszawie, więc można złożyć skargę do TK i ten ustali czy było to zgodne z Konstytucją.
Tymczasem PIS nawet szczególnie się nie stara udawać, że chodzi mu o wyjście z tego kryzysu. Duda nie odbierał ślubowania od trzech sędziów, których wybór pozostawał poza jakimkolwiek sporem, PiS wycofał swoją skargę do TK i w ekspresowym tempie uchwalił nowelizację ustawy tylko pogłębiając całe zamieszanie. Teraz w oczywisty sposób łamiąc Konstytucję próbuje usunąć legalnie wybranych sędziów.
Ale to PO zaczęło, więc wszystko w porządku.
Poza tym z tego co pamiętam to burza na forum koncentrowała się na tym, że marszałek sejmu z udziałem TK dokona zamachu stanu na Prezydenta Dudę