Gram późną Hiszpanią, zintegrowałem się z Portugalią, Aragon i jestem w unii z Austrią ... Pokonałem Anglię i mam alians z Francją i Węgrami.
Muszę ogarnąć Development bo mam strasznie dużo kasy i dużo buduje.
Nie do końca rozumiem kolory cyferek w development, rozumiem że red to nieopłacalne bo wysoka autonomia ale rozumiem że jak autonomia spada to inwestowanie w odpowiednim miejscu w red jest lepsze niż w słabym w green.
Chce budować jak najwięcej teraz wszędzie tylko nie jestem pewny czy klikanie w zielone to najlepszy pomysł.
https://m.reddit.com/r/eu4/comments/3vc1ji/Dodatkowo właściwie ogarniam walkę (mam 20 tech) ale jakieś pro tipy jak się przygotować vs Francja i Turcja (wiem że jak się zacznie to będą mnie jechać jak szmatę)?
Jest jakaś opcja żeby Turcy nie chcieli dołączyć się do wojny Maroko i Tunis ? Maja alians od 50 lat i nawet w czasie własnych wojen zawsze chętnie dołączają. (mam zajęte 3 prowincje z Tunisem i Tangiers w Sivilla czyli to co najlepsze ale nie mogę nic więcej bo się boję turków)
I ostatnia rzecz, czy jak stoję w Bastionie armią / atakuję armią armię która próbuje zdobyć bastion to to mi daje jakieś bonusy (blokowanie przemarszu itd rozumiem)?
Jak wykorzystać zamki do walki w praktyce... są i utrudniają ale czy to ma wpływ na pokonanie armii która wkracza na nasze terytorium?