Day0
Rozwalamy całą flotę (można zostawić sobie transportowce).
Sojusz z Circassią (jeśli nie chcą to restart).
Focus na Admin.
Armia na transportowce (jeśli nie zostały zniszczone) albo wysłać prośbę do Genui o przemarsz.
Budujemy jedną konnicę i jedną piechotę.
Wydajemy tak długo punkty ADM i DYP na podbicie punktów w naszej stolicy aż będziemy mieli dochód na plusie przy 4/2/0 armii. Ja podbiłem do 8/9/3
))
Wysyłamy kupców. Ja wysłałem do zbierania na Krymie i w Konstantynopolu.
Day1
Sojusz z Trebinzondem.
Wysyłamy armię do Circassii.
Day2
Podlimy się żeby Krym nas dość szybko zaatakował i żebyśmy dali sobie radę. Na 80% podbije naszą stolicę szybciej niż my jego i po wojnie będziemy mieli wysoki WE. Cóż. Trudno.
Lepiej żeby Krym zaatakował nas niż będąc w sojuszu np z Krymem walczył z moskwą. Nie wiele stracą na tamtej wojnie, a jeśli zaatakuje to mając pecha będziemy walczyli nie tylko z Krymem i sobie wtedy nie poradzimy. Cóż czym większy risk tym większy reward.
Po wojnie z Krymem
Anulujemy sojusz z Trebinzondem.
Jeśli mamy sojusz z Gruzją to pamiętajmy, że niedołączenie do wojny sojusznika kosztuje 5 Trust u innych (nie wiem czy dotyczy to tylko sojuszników czy ma to zasięg globalny).
Jest prawie pewne, że Gruzja zostanie zaatakowana przez QQ.
Nie bierzmy prowincji z wysoką autonomią, gdyż są nic niewarte, a po drugie niemożność obniżenia unrestu poprzez podwyższenie autonomii spodowoduje pewną rebelię z którą nie poradzimy sobie. Póki mamy małą armię w kolejnych wojnach nie bierzmy prowincji z taką samą kulturą jak poprzednie podbite prowki, gdyż koszt zmniejszenia szansy wybuchu rebelii za pomocą MIL punktów oblicza się chyba według ilości wszystkich prowincji z daną kulturą. Ja np kilkakrotnie musiałem wydać punkty mil, armia 6k, a w 1486 roku 14k i ciągle bunt to pewny restart. Żeby móc zacząć olać bunty i zarzynać je bez problemu to trzeba mieć imo tak dużą armię, że spokojnie można iść na moskwę...więc...
http://images.akamai.steamusercontent.c ... 52C6C5D2E/Próba kolejna. Moskwa chętnie za prowki zaatakuje litwę która jest w sojuszu z Polską. Kurwa lepiej Litwa w unii czy nie? :/