meterrr napisał(a):
tiomor napisał(a):
https://www.facebook.com/piotrryczek/posts/10203708081661520
Generalnie polecam typa. Siedzą we dwóch wśród Kurdów. Niezły hardcore w turcji odchodzi -_-'
i nie ma o tym nic w mediach !!? no way
smieszne jest to jak zachodnie media milcza o takich sprawach tylko dlatego ze turcja jest w obozie z US, jednoczesnie pozuja na tyc ktorzy niby maja moralne prawo do oceny czyichkolwiek dzialan
hipokryzja lvl over 9000
Standard. Zawsze tak było wystarczy choćby pogadać z niektórymi narodowościami z Ameryki Środkowej/Południowej, tylko propaganda zachodu lepiej działała, a innych gorzej.
Taki Jemen też dużo czasu nie zajmuje w mediach mimo, że Arabia Saudyjska, Emiraty, itp napierdalają ich rakietami i bombami przy czynnym wsparciu US, a pół świata islamskiego tam wysłało swoje oddziały i robi się z tego powoli drugi Afganistan.
Co do Kurdów - to poznałem bliżej jednego. Niezły był z niego chujek i go niecierpiałem (wtedy znajomy mojego kumpla), ale miał ciekawe rzeczy do powiedzenia. Np. to, że część diaspory Kurdyjskiej zarabia na zachodzie na finansowanie walki o niepodległość albo, że ci bardziej ideowi potrafią wyjechać, żeby zarobić na karabin, kamizelkę, amunicję, itp i wrócić do Turcji. To było dobre 7-8 lat temu. Nie wiem na ile mówił prawdę, a na ile przesadzał, ale autentyzmowi dodawało to, że zachowywał się mocno ideowo i wracał do Tureckiego tzw. kurdystanu.
W każdym razie pięknie to w Turcji nie będzie, bo Kurdowie są na drodze do conajmniej szerokiej autonomii w Iraku i Syrii, a Turcy na pewno się nie będą godzić na żadne federalizmy czy autonomie w Turcji. Zresztą do terenów w ME to zazwyczaj są zgłaszane pretensje przez więcej niż jednen 'lud'.
PS. Dupeczki fajne tu się ukryć nie da. Zresztą Kurdowie chyba są chyba w jakimś tam stopniu ludzmi należącymi do grupy ludów irańskich, także to by wyjaśniało fajne panny ;p