Dracos napisał(a):
Ale takie rozwiazanie nie pomogloby tym co to pracuja na jakis wynalazkach na ktorych poki co nie ma ZUS'u. Do tego rozne spece mowia ze na problemy demografczne skladaja sie bardziej niepewnosc na rynku pracy i przyslowiowego jutra niz np niskie pensje same w sobie. Z punktu widzenia psychicznego komfortu pewnie lepiej miec pewne 500 czy 1000, gdyby cie jutro zwolnili niz jakiekolwiek odpis od ZUS'u. Jedyny plus to ze koszt obslugi bylby nizszy, ale to plus dla panstwa a nie rodzicow. (i tak wiem panstwo to my, i wszyscy traca)
Wynalazków już nie ma ponoć oficjalnie? Wszystko jest ozusowane już.
Po drugie dodatek na dziecko nie zlikwiduje niepewnosci na rynku pracy. To może zrobić tylko niskie bezrobocie realne. Starczy zobaczyć na UK czy IRL. Łatwość w zmianie pracy nieziemska. To było coś co mnie uderzyło jak przyjechałem do IRL. 0 zmartwień o stratę pracy, bo w ciągu 3 tygodni znajdujesz następną.
Ten program to powinna być część głębszej reformy systemowej, której niestety wygląda na to, że za PIS nie doświadczymy.
Kolejne zmarnowane 4 lata się zapowiadają. Najwyraźniej Szałamasze przetrącili kark i stwierdził, że pierdoli ideały i liczy się kasa i pozycja w partii.