Aldatha napisał(a):
wynajmowanego nie przemeblujesz, nie pomalujesz scian itd
To znaczy, że ja robię coś źle. W poniedziałek zaczynam remont pod siebie w wynajmowanym mieszkaniu.
Mendol napisał(a):
tczewiak: polaczkowosc nie ma z tym nic wspolnego. na zachodzie wynajmujesz mieszkanie i w 90% przypadkow masz pewnosc, ze mozesz mieszkac przez lata i nikt nie wpadnie na pomysl z dnia na dzien, ze jednak chce sprzedac, albo kuzyn bedzie studiowal i masz wypierdalac.
Widocznie sytuacje z tym, że "masz wypierdalać" to też polaczkowość.
Cytuj:
gdybym mial pewnosc, ze moge wynajac mieszkanie na 10 lat, robic w nim po swojemu, niezbedne naprawy (badz remont) wlasciciel zrobi na wlasny koszt - badz odliczy mi od oplat, to tez nie wpierdalalbym sie w kredyty.
Ja tu mieszkam 2 lata na rocznej umowie, a teraz podpisałem na kolejne 5 z zapisami o remontach i obarczeniu kosztami właściciela w razie gdyby mu się coś odwidziało, a do tego prawo pierwokupu. Kij ma dwa końce więc i w razie czego na te 5 lat finansowo jestem uwiązany.
Cytuj:
jak masz dzieci -szkole/przedszkole to sprawa zaczyna wygladac juz inaczej
Jak masz dzieci to niestety właściciel może Ci skoczyć, a nie wypierdolić jeśli się postawisz. Taka tam straszna chujnia.
Cytuj:
i tak, mieszkanie na kredyt to jest stabilizacja, przywiazanie i swiadomosc posiadania wlasnego kata, z ktorego nikt cie nie wyjebie.
Na moje stabilizacja to posiadanie na własność, a nie na kredyt. Jak stracisz robotę to bank Cię wypierdoli bez mydełka.
Cytuj:
Nie wszyscy to słoikowe wilczki, wielu pracuje na to by posiadać coś swojego, zaczynanie od zarobienia na swoje mieszkanie to dobry pomysł
Mieszkanie na starcie kariery to idiotyczny pomysł.
Cytuj:
zdobywasz jakiś majątek na początek, który potem możesz inwestować
W naszym systemie prawnym nie jest tak różowo i jest to nieopłacalne.
Cytuj:
jak masz swoje mieszkanie to nie blokuje cie wynajęcie sobie innego jak zmienisz miejsce.
Jestem w takiej sytuacji i wiem, ale jak ktoś ma to mieszkanie na kredyt to już ma przejebane, bo musi płacić za dwa.