Piszpan napisał(a):
jakos tak tczewiak dziwnie piszesz bo najpierw 400 netto pozniej brutto
Nigdzie nie napisałem, że netto.
Cytuj:
pozniej ze w dzien ci 2h maluje czyli za 400 zl dniowki wychodzi po 200zl na godzine dla malarza...
Czytanie ze zrozumieniem. 500zł za 7h pracy + dojazdy.
Cytuj:
moze ty jakies dobre ziolo masz co? kopsnalbys bo ja nie palilem chyba ze 20 lat
Ja z rok już i jakoś mnie nie ciągnie, ale jak załatwisz dobry koks to chętnie skorzystam.
Cytuj:
serio
wejdz sobie nawet na jakakolwiek strone z kalkulatorami budowlanymi i polukaj na ceny ale 14 zl za metr malowania netto to wiesz na przetargach takich cen nie ma
Słowo klucz: MIASTO. W Polsce masz dwa. Warszawę i Trójmiasto. Wiesz jak tutaj fachowcy są zmanierowani? Albo tacy, co czekasz pół roku na termin - jak na przeszczep wątroby, albo chujowi, których nikt nie chce, albo nie chce im się przyjeżdżać na malowanie pojedynczej ściany.
Cytuj:
mowisz ze ci typy kasuja 500zl za sciane pod telewizor?
Projektor. Telewizor stoi i się kurzy w innym pokoju.
Cytuj:
to ile ma ta sciana?
16m2
Cytuj:
"wyrownanie pod projektor" ? malowaniem? czyli tez szpachluja? bo jak robia ci sciany ze szpachlowaniem i malowaniem po 14 zl za m2 to w ciul tanio
Podałem, że gość kasuje 14zł netto za m2 MALOWANIA. Bo pozostałe ściany będzie mi malować. Jak już udało mi się termin zaklepać to stwierdziłem, że całość pomaluję, a nie tylko jedną ścianę.
Cytuj:
chociaz nie jeszcze jedno fachowiec nie wezmie zadnej roboty za dniowke tylko policzy ci kompletne prace lub za m2 "fachowiec" za to jak najbardziej bo jemu wrecz zalezy zeby siedziec u ciebie jak najdluzej.
Dniówkę to ja wyliczyłem na podstawie jego planów działania.
Od 8 napierdala u jakiegoś gościa, od 13 u jakiejś laski, a o 17 zaczyna u mnie. Bo nie marnuje czasu na czekanie kilku h pomiędzy warstwami tylko robi w tym czasie u innego klienta i kontynuuje dnia kolejnego. Mi to odpowiada, bo nie muszę brać urlopu specjalnie. Jadą tak w 3 typa i mają terminy zawalone na pół roku w przód. Widać kwestia planowania. Żeby planować wystarczy kalendarz, długopis i znajomość własnego tempa pracy. Nie potrzeba do tego wykształcenia wyższego.
Wyjaśnienie skąd mi wyszło 400zł/day.
Przyjeżdża sobie majster na wycenę. 15 minut dojazd, 15 minut mierzenia i ustalania.
Przyjeżdża majster na 3h + 15 minut dojazd.
Przyjeżdża majster na 2h + 15 minut dojazd.
Przyjeżdża majster na 2h + 15 minut dojazd + 30 minut sprzątanie.
W sumie 8h 45min. 500zł za robociznę.
Dla uproszczenia 55zł/h.
55zł * 8 = 440zł
Odejmuję 8% vat.
Czyli przy pracy 8h dziennie można przyjąć dniówkę 400zł brutto.
W przełożeniu na miesiąc korpopracy taki malarz ciągnie 6k na rękę miesięcznie. No, ale jako, że pracuje więcej niż 8h/day i więcej niż 21day/mo to ma więcej. Więc to nie jest tak, że każdy się pałuje całe życie za 3k/mc.