Haha najlepsze jest to że na początku sam
Livo + Teuton dostał bęcki od Polski i Litwy - wszedłem Livonianom (Teutoni zmęczeni nie dołączyli) i zabrałem wszystko oprócz Reval + Osel.
W międzyczasie Moskwa najechała Nowogród tak że zostali z 0 troops i 0 manpower. Ale ich sojusznik Ryazan miał 2x więcej woja ode mnie więc odpuściłem.
Odwiedziłem Teutonów i zabrałem Gdańsk + Memel.
Niedługo później Moskwa chciała poprawić Nowogrodowi, wypowiedziałem wojnę w tej samej chwili i stagowałem Newę + Nowogród. Nawet mi Moskwa pomogła oblegać
Moskwa została z niczym (brak fortów), ja z 99% warscore. Zabrałem Newę, Nowogród i prowkę pomiędzy.
Kolejna wojna - wasalizacja TO.
W międzyczasie Polska straciła PU a chwilę później została razem z Litwą zaatakowana przez Osmanów. Turcy słabo sobie radzili ale zajęli Litwinów na tyle że zdążyłem wyharatać Wilno i coś tam jeszcze (Polska ani żaden ich sojusznik nie pomogli w wojnie, thx Turks).
Końcówka dość intensywna: ja w sojuszu z Austrią, Danią, Hamburgiem, Kolonią i Lubeką.
Dania wzywa na pomoc w Szwedzkiej i Norweskiej wojnie o niepodległość (przy wsparciu Anglii). W połowie wojny Polska wypowiada mi swoją wojnę i tylko Austria ze wszystkich sojuszników mi pomaga. Na szczęście jest w stanie pozamiatać Polaków, w międzyczasie Anglia wychodzi z wojny z Danią i jakoś na północy zaczyna się układać. Ostatni peace deal = pozostałe bałtyckie prowki i jest
A i nie bez znaczenia jest fakt że 2x miałem 4 shock generała i pewnie ryski bonus do dyscypliny + advisor. Litwa z dwukrotną przewagą nie była w stanie moich oddziałów zbić.