Mark24 napisał(a):
a ile tytułów kupiłeś na PC tczewiak? Chodzi o tytuły AAA zakupione mniej więcej w czasie premiery. Isengrim nie chciał się pochwalić, może Ty zechcesz?
Sorry, ale PC-towcy kupują znacznie mniej gier niż konsolowcy i trzeba się z tym pogodzić. Nie chce mi się szukać (forum vgchartz -czytane w tym tygodniu ale na smartphonie więc nie mam tego w historii) ale ~200mln PC-towców zarejestrowanych na Steam robi roczny obrót w okolicy 6-8mld USD. 30-40mln konsolowców kupuje w ciągu roku gry za 20-30mld. A to dopiero start generacji - co roku przybywa ~20mln potencjalnych klientów.
I tu leży pies pogrzebany. Zamiast płakać, jakie to firmy chujowe, bo traktują PC po macoszemu zacznijcie na tych swoich uber rigach grać i kupować tytuły premierowe w pełnej cenie.
Zresztą obserwując ostatnie działania microsoftu, trend może się odwrócić. Jak Forza wyjdzie na PC (to jedyna gra która mnie interesuje na Xboxie) to złożę sobie "riga". Może trochę niewygodnie, ale posiadanie konsoli od microsoftu całkowicie straciło dla mnie sens.
Kurwa Marek czy ty w końcu zaczniesz czytać ze zrozumienie. Przecież VG Chartz to tylko pudełka(i to wysłane do sklepów) a na PC najwięcej kasy robi się na Digital + DLC i sklepiki. Dla EA np blisko 75% to kopie Digital i tutaj VG Chartz tego nie ogarnia....
Na poniższej grafice widać, że wartość rynku gier PC to obecnie +\- 30mld $ a konsol jakieś 26 mls $.
http://www.gamesindustry.biz/articles/2 ... o-2019-dfc