Tor-Bled-Nam napisał(a):
W jakiś sposób TTIP jest dobre z punktu widzenia bezpieczeństwa(jakiego)?
I nie wiem co jest oczywiste w tym trybie procedowania. Na zachodzie działania władzy są dość przejrzyste.
Potwierdza i kotwiczy interesy USA w regionie wypychając jednocześnie interesy innych. Wzmacnia obecny system światowy, monetarny, itp a co za tym idzie odpowiedzialność USA za bezpieczeństwo wojskowe Europy. Inna sprawa, że będzie to sporo kosztować w $, zapewne utratę niektórych miejsc pracy w Europie, więcej neoliberalizmu korporacyjnego made in USA w systemie prawno-społecznym Europy, itp
Co do procedowania. To już nieraz w historii przepchnięto lub próbowano przepchnąć coś ponad głowami obywateli. Zapomniałeś już, że np. ACTA w końcowej fazie procedowano na komisji Rybołóstwa? Jak się chcę coś przepchnąć co jest niepopularne to są powtarzane referenda, przepycha się to w tajemnicy jako umowy międzynarodowe, proceduje się szybko bez vacatio legis, itp Szczególnie w czasach kryzysu.
Ten tryb procedowania jest szczególnie skurwiony, ale miałem na myśli, że to wcale nie pierwszy raz jak coś na zachodzie przepychano w taki czy inny sposób wbrew obywatelom i/lub obowiązującemu prawu. Nie wiem może jestem zbyt cyniczny.