Profeta napisał(a):
ewentualny spadek ratingu przełoży się na automatycznie podejmowane decyzje przez multi miliardowe fundusze z całego świata
Obniżkę ratingu mamy już w cenach. Zarówno jeśli chodzi o giełdę jak i waluty. Gra pod rating jest powodem naszej relatywnej słabości którą widać od liku dni.
Imo przy założeniu, że na pozostałych rynkach nie wydarzy się nic szczególnego to mamy 3 scenariusze:
- brak zmian w ratingu/perspektywie - silne wzrosty
- zmiana perspektywy na negatywną - lekkie wzrosty
- obniżka ratingu - tu już można się spodziewać wszystkiego od lekkich spadków do lekkich wzrostów w myśl zasady "buy the rumor, sell the news"
Jakiś większych spadków spodziewałbym się tylko jeśli dodatkowo z obniżką ratingu dostalibyśmy negatywną perspektywę co oznacza prawdopodobieństwo kolejnej obniżki.
To takie moje krótkoterminowe prognozy, ale w średnim terminie mam raczej negatywne nastawianie na polski rynek (gram krótko od marca, byłem już w piździe ale cały czas dobierałem
i teraz jestem na zero).
Po obniżce ratingu przez S&P zagranica wyprzedawała nasze obligacje (ostatnio trochę dokupiła, ale bilans nadal ujemny), ale z drugiej strony pojawił się silny popyt ze strony banków które wykorzystują je obniżenia podatku bankowego.