sula napisał(a):
@Mark24
Brak socjału może trochę falę zmniejszyć przez chwilę, ale nie powstrzyma jej narastania. Socjał dla imigrantów to nowy wymysł, a migracje ludności to bardzo stare zjawisko.
Zwyczajna różnica w bogactwie kraju, bezpieczeństwie, zarobkach, perspektywach, konflikty, zmiana klimatu, spadek ceny i wzrost dostępności transportu, media pokazująca jak wygląda życie w innych krajach, itp
Sorry jak jesteś młodym mężczyzną żyjącym w jakiejś kompletnej dziurze bez perspektyw to się będziesz starał dostać do lepszego miejsca jeżeli tylko będziesz w stanie tam fizycznie wjechać i zostać.
Sula ja po prostu nie mam nic w regulowanej imigracji zarobkowej. Jak ktos potrafi znaleźć pracę, utrzymać siebie, wynająć/kupić dom/mieszkanie, płacić podatki - to przecież nic takiemu imigrantowi nie można zarzucić. Oczywiście należy sprawdzać paszporty i nie brać każdego jak leci, a wręcz przyjmować w zależności od potrzeb.
Jestem przeciwko bydłu wabionemu przez socjalistyczne rozdawnictwo EU. Przecież ich nawet nikt nie sprawdza - nigeryjczyk przypłynie pontonem, zje paszport, zostanie ciepło przyjęty jako syryjczyk z dziada pradziada, dostanie mieszkanie i zasiłek do końca życia bo my tacy zajebiści w tym EU, a on taki biedny.
Owszem gospodarkę to ruszy in plus - bo się sprzeda więcej kocy, materacy, garów czy nawet TV. Tylko, że zapłaci za to, ta sama pula zapierdalających. Bo oni jej w przeważającej większości nie zwiększają.
Pierdolę ratowanie demokracji w tak idiotyczny sposób.