Tak naprawde to 3 rozne spoile
Dwarfa "bezprofesyjnego" - niezle dziala, glownie na mobach o lev porownywalnym do Twojego lub nizszym.
Artisana - j.w. ale gorzej dziala (masa kolegow dwarfow-crafterow mowila ze w momencie zrobienia profesji zauwazyli zwiekszona ilosc faili na tym samym mobie)
Scavengera - tu troche trudniej jest. Scav/BH dostaje kolejne lev spoila na 20, 28, 36, 43, 49 lev etc.
I choc scavenger jest przygotowany do spoilowania mobow WYZSZYCH niz jego lev to dziala to efektywnie tylko dla mobow do lev na ktorym mialby kolejnego spoila.
Zamacilem... powiem na przykladzie
Na 36 lev dosc dobrze spoilowalem moby nawet 43 lev ale juz 44 i wyzej sprawialy mi duze problemy.
Teraz mam 40 lev i spoiluje tak samo - czyli duzo na faili na 44+.
Jak zrobie nowego spoila na 43 lev to bede mogl spokojnie trzaskac moby az do 49 - problem beda 50+.
Nie ma z tego co wiem roznicy w szansie na wyciagniecie itemu jesli juz spoil sie uda - tzn samo to ze jestem scavengerem/BH nie powoduje ze wyciagam czesciej itemy z mobow niz np. warsmith.
ALE - trzeba wziac pod uwage ze jesli np. ja i warsmitch jestesmy na tym samym lev, np. 35, i polujemy na 40 lev moby to mi spoil bedzie wychodzil max za drugim razem a jemu za 4-5.
Duze znaczenie natomiast ma porownanie Twojego lev z levelem moba.
Z green, white i wyzej masz full szanse na wyciagniecie itemu jak juz spoil sie uda.
Przy light blue szansa ta zaczyna malec (im "bardziej light blue mob" tym mniejsza) by przy dark blue prawie zaniknac.
Nie ma tez znaczenia Twoj mattack przy spoilowaniu (albo ma znaczenie minimalne).
Zrobilem 30x spoil na tym samym mobie z moja bronia ktora ma ok 80mattack a potem zupelnie bez broni - roznica byla w granicy bledu statystycznego (spoilowalem 40 lev moby - bez broni 30 udany od pierwszego razu, z bronia 32 razy).
Tak wiec spoil nie jest traktowany tak jak skile warriorow (typu stun np.) gdzie szansa na udane uzycie i dmg od nich rosnie wraz z mattack.