Cytuj:
I wreszcie chcę złożyć Polsce gratulacje w związku z obchodzoną niedawno 225. rocznicą
uchwalenia konstytucji – najstarszej pisanej konstytucji w Europie. Wiele to mówi o
długotrwałej tęsknocie narodu polskiego za wolnością i niepodległością. Odrodzenie polskiej
demokracji po zimnej wojnie stało się inspiracją dla mieszkańców całej Europy i całego
świata, Ameryki nie wyłączając. Albowiem postęp poczyniony przez Polskę dowodzi, że
demokracja i pluralizm nie są przypisane szczególnie jakimkolwiek kulturom czy państwom,
lecz opisują uniwersalne wartości. Podstawą amerykańskiej polityki zagranicznej jest zasada,
że mówimy głośno o tych wartościach na całym świecie, nawet z naszymi najbliższymi
sojusznikami.
W tym właśnie duchu wyraziłem w rozmowie z prezydentem Dudą naszą troskę w związku z
pewnymi działaniami oraz impasem wokół Trybunału Konstytucyjnego. Podkreśliłem przy
tym, że odnosimy się z pełnym poszanowaniem do suwerenności Polski, odnotowałem też,
że parlament pracuje nad ważnymi rozwiązaniami ustawodawczymi w tym zakresie, choć
wymagać to będzie jeszcze więcej pracy. Jako przyjaciel i sojusznik zaapelowaliśmy do
wszystkich stron o wspólne działania dla dobra polskich instytucji demokratycznych. To
właśnie bowiem czyni z nas demokracje – nie słowa zapisane w konstytucji czy fakt udziału w
wyborach, ale instytucje, na których na co dzień polegamy, takie jak rządy prawa, niezależne
sądownictwo i wolne media. Wiem, że są to wartości, na których zależy prezydentowi. Te
właśnie wartości leżą u podstaw naszego Sojuszu, który został zbudowany, jak to zapisano w
Traktacie Północnoatlantyckim, „na zasadach demokracji, wolności jednostki i rządów
prawa”.
https://pl.usembassy.gov/wp-content/upl ... polish.pdf