Koleś napisał(a):
Wydaje mi się że to nie wchodzi w gre żeby Pascal wspierał async. Ba nawet ciężko się tego spodziewać w Voltcie jesli będzie to iteracja Pascala nie zupełnie nowa architektura. Czytałem sobie trochę o działaniu Pascala i tak naprawdę to on nie ma nic wspólnego z async, ma owszem optymalizacje które poprawiają jego wydajność w sytuacji gdy jest dużo różnych zadań ale to nie to.
Spójrzcie na wyniki RX480 vs 1070 w Doomie w Vulkanie:
2560x1440 / Ultra / AF x16 / SMAA
RX 480 - 62.8
GTX 1070 - 71.5
Około 15% różnicy za dwukrotność ceny? Jeśli taka tendencja będzie we wszystkich nowych grach to AMD pozamiata NV. Nowy Source będzie oparty o Vulkan. W sumie jak sobie tak czytam o Pascalu vs GCN to szczerze powiedziawszy GCN wydaje się dużo bardziej zaawansowany.
Bo jest. Pascal to przerobiony pod 16nm Kepler. Maxwell to wykastrowany kepler z wiekszosca iloscia jednostek obliczeniowych ale bez podwojnej precyzji.
Zreszta mowilem o tym przed premiera Pascala, ze to nie bedzie zadna rewolucja, a ledwie ewolucja.
Z tego co wiem to nawet Volta, moze nie byc jakas wieksza zmiana architektury.
Sila kart NV lezy w tym momencie w sterownikach i tym, ze sa zaprojektowane pod DX11 a nie w jakiejs finezyjnej architekturze.