Taka ciekawostka, może komuś się przyda.
Jak wygląda dźwięk z karty wbudowanej wiemy, koszty sensownych kart dźwiękowych nie są wielkie ale nadal trzeba się męczyć z aktywnymi głośnikami, które szału nie robią, niby edifiery są spoko i wystarczą ale...
Znajomy ma nowego kompa, którego tu kiedyś wklejałem no i zastanawiał się jak tu uzyskać dobry dźwięk, ma zbędne dwa fajne monitory, które wcześniej miał w mniejszym mieszkaniu do amplitunera, więc poleciał dzisiaj na giełdę rtv i od gościa co na "kilogramy" sprzedaje używane audio kupił denona ampli z wejściami cyfrowymi za 190zł, nawet pilota dostał do tego
Ampli 5.1 ale są też fajne mniejsze stereo, ważne tylko żeby było wejście cyfrowe coax do podpięcia kompa.
Co do jakości dźwięku nie muszę wspominać bo głośniki dobre normalne jakieś angielskie, duńskie, norweskie itp można parę zakupić nówkę za 400-600zł i wszelkie pyrkawiki komputerowe wymiękają zwłaszcza że napędza je normalny wzmacniacz.
Ampli/wzmacniacze najlepiej szukać kenwood/yamaha/denon/onkyo bo tam sporo modeli z cyfrowym wejściem, jakieś cambrige/nad/marantz/harman itp trudno takie znaleźć.
Sam zrobię to samo, mam zbędną fajną parę głośników mission i obadam co tam gościu ma z ampli/wzmacniaczów używanych bo jakoś nie brałem pod uwagę zakupu drugiego i to używanego ale w nowym monitorze NEC zamontował jakieś pierdziawy, a nie głośniki, więc trzeba to jakoś ulepszyć