lordyp napisał(a):
500+
program na poprawę dzietności
to ja wymyśliłem program na poprawę zatrudnienia i koniec z umowami-zlecieniami, kontraktami itp
firma 500+
każdy pracodawca , który zatrudnia pracowników od 2 pracownika ( chyba ze małe obroty to od 1 ) dostaje za każdego pracownika 500 zł
pieniądze te będzie można przeznaczać na poprawę warunków pracy , dodatkowe świadczenia itp i oczywiście szeroko rozumiany rozwój firmy:)
a więc nie na jachty , no chyba ,że jachty firmowe na wczasy dla pracowników
ide do polityki - program już mam
mam też znajomych na stołki itp
Bzdura bo bezrobocie mamy malutkie, raczej brakuje rąk do pracy, inna sprawa że pensje dla tych rąk to 1000-1200zł i tu nawet ukraińcami nie da się upchać bo najpodlejsze rzeczy już wykonują za takie pensje.
Ja bym zlikwidował na początek biura pracy bo generują gigantyczne koszty, czyli można by spokojnie dla prowadzących działalność do określonej kwoty przychodów ZERO podatku dochodowego( z wykluczeniem tych co zakładają działalność tylko po to by nie być zatrudnionym w firmie ).
Potem starałbym się uwolnić handel od zagranicznych korporacji i uregulować jak w Niemczech handel w miastach ( centra handlowe na przedmieściach, zakaz dużych marketów w centrum, regulowana ilość na danej dzielnicy/ulicy branży ), a nawet tak samo jak u nich z regulowaniem czynszów prywatnych lokali ( tak tak brzmi jak za komuny ale to przecież EU ), a po co to ? po to by miasta i miasteczka stały się na nowo miejscem drobnego handlu, a nie tylko restauracje, puby i banki, obrośnięte sypialniami, nasze miasta przestają być miejscem gdzie można handlować, zarabiać, gdzie jest miejsce dla firm rodzinnych i dla rzemiosła.