Co ty chcesz od grywalności ?
-masz kupe stworków do zażynania
-kupe itemów (w tym rare)
-czary itp
-możesz kupić sobie domek (a nawet jeżeli masz gildie to guildhall)
-kupka questów (niektóre mają ograniczenia od któregoś levelu)
-malutkie detale takie jak takie jak rozbudowany handel, bounty hunting itp.
-pozatym możesz łowić rybki czy piec chleb
-baardzo duży teren do exploracji (w niedawnym update dodano nowe ziemie)
Gdzieś tu przeczytałem że dużo jest w Tibii dzieciarni, chamstwa złodziejstwa i masspk. No cóż, dzieciarni troszkę jest (w końcu to darmowa gra), chamstwo... niezgodzę się z tym, wiem że można (jak w każdej grze) spotkać typowego chama i buraqa na wyskokim lvl który niewie co zrobić z wolnym czasem ale większość z ludzi grających w Tibie posiada pewną kulturę, nawet jak się ładnie poprosi dostać jakiś prezent od hlvl'a (czasami jest to strzał w pape z sd)
Złodziejstwo- nieprawda, gram w tibie od ładnych paru miesięcy i jeszcze mnie nikt nieokradł, wręcz przeciwnie, spotkałem dużo przyjaznych ludzi którzy sprzedali mi eq po niższych cenach i pomogli z cięższymi stworami czy z przenoszeniem loot baga do miasta.
Masspk- są ograniczenia, od iluśtam peków w miesiącu kolo dostaje bana na następny miesiąc, nawt jeżeli posiada premmium account, niema przebacz. Pozatym ludzie pekujący są wyraźnie oznaczani przez różnokolorowe czaszki, i także podlegają pewnym sankcjom.
Np. kolo który zabił 3 ludzi pod rząd, otrzymuję czerwoną czaszkę i teraz kiedy zginie traci WSZYSTKIE przedmioty jakie posiada. (normalnie po śmierci jest 15% szansa straty każdej części eq)
Napisałem to wszystko ponieważ widzę że na tym forum niejest ona zbyt lubiana i chciałbym chociarz część forumowiczów do niej przekonać
ps. Dla wszystkich którzy chcieli by dać tej grze szanse podaje link :
http://www.tibia.pl znajdziecie tam aktualnego klienta, dużo poradników itp.
ps2. Żeby potem niebyło jakichś pomówień, jestem rodzaju męskiego