Pwael napisał(a):
Potrzebuje gotowe rozwiazanie do ktorego bede mogl zmigrowac obecny sklep internetowy. Moze to byc na zasadzie wykupu licencji lub subskrypcji.
Odradzam SOTE. Znaczy się jest super jako gotowiec, ale jak masz rozwinąć - straszne gówno. Chłopaki nie mają pojęcia co to MVC, nie potrafili tego użyć w połączeniu z przestarzałym już syfony framework 1 i nie ruszyli przez lata do przodu ani kroku.
Sylius - produkt z miasta Mendola, ale bardzo ładnie napisany. Rewelacja do średnich sklepów. Tylko, że to nie jest najtańsze rozwiązanie. Sam sklep jest darmowy, ale bez programisty nie postawisz. Model biznesowy polega na wdrażaniu całych firm w obsługę tego cacka. W sumie podobnie jak...
Do konkretnego ecommerce póki co zaś Magento - mimo, że jest napisany jak gówno to jest to jedyny sklep, który wspiera rozwiązania klasy enterprise. Tylko tutaj to już trzeba mieć i porządny serwis i osobę do obsługi. Za to da się wystawić interfejsy do absolutnie wszystkiego. Tylko, że kod jest oparty o rozwiązania sprzed 10 lat i strasznie dużo singletonów i factory używa. W efekcie trzeba znać dobrze magento żeby coś dorobić.
Rozwiązania typowo open-source jak presta czy wordpress shop ODRADZAM definitywnie. Ilość dziur w tym jest zatrważająca i każdy z tego korzystający mocno naraża się na konsekwencje w przypadku wycieku danych klientów.
Teraz może troszkę o kosztach.
SOTE - licencja ~2000zł + subiekt do fiskalnej + indywidualna skórka ~3000zł + fachowiec co to wszystko zestawi ~1000zł. Rozwiązanie dobre do małych sklepików.
Sylius - licencja darmowa + subiekt do fiskalnej + indywidualna skórka ~5000zł + fachowiec ~500zł/dzień (zależnie od Twoich wymagań dodatkowych trwa to różnie długo - może się zmieścić spokojnie w 2 dniach)
Magento - licencja darmowa na start (enterprise lub wtyczki trzeba dokupić jak chcesz moduł RMA) + subiekt + indywidualna skórka ~2000zł (dużo ludzi robi, łatwo dostępne na themeforest do przeróbki więc i tanio) + fachowiec ~500zł/dzień (j.w.)
Pracowałem przy wszystkich.
SOTE nigdy więcej chujem nie tknę, bo nawet dostawienie wyjątku w menu to pierdolenie się w core kodzie i przy każdym update trzeba proces powtarzać. Nie jestem w stanie nikogo do tego polecić, bo wszyscy tak jak i ja wypięli się na ten system.
Sylius - mogę Cię skontaktować z ludźmi, którzy się tym zajmują, ale to musisz być pewny, że masz budżet.
Magento - niestety obecnie się tym zajmuję zawodowo, ale po godzinach nie chcę sobie życia marnować. Za to mam w firmie jakieś 40 ludzi co w tym pracują więc znajdzie się na pewno ktoś kto by się tym zajął. Większość ma firmy więc to nie problem, ale musisz brać pod uwagę, że będziesz "zleceniem" - 8h dziennie w tym siedzą więc będzie to rozbite w czasie, ale z drugiej strony masz ludzi, którzy siedzą przy prawdopodobnie największym sklepie magento w Polsce.
W każdym przypadku licz się z abonamentem dla informatyka - nic nie będzie robić (w Twoim mniemaniu), ale jak wyjdą łatki bezpieczeństwa to będzie na zawołanie. W razie włamu niweluje też jego skutki. No i zajmuje się infrastrukturą (to dotyczy mniemania klienta - w praktyce to jest w chuj roboty). Koszt 300-1000zł/mc zależnie od wielkości sklepu. Pamiętaj o zapisie w umowie, że ma robić backupy i czasie reakcji w razie awarii.
Aha i najważniejsze - nie wierz ludziom, którzy "postawią Ci wszystko za 500zł". To studenciaki, którzy się dopiero tego uczą i potem niczego nie wyegzekwujesz, a ewentualne dziury trzeba łatać.