Co nie jest zabronione jest dozwolone.
Klasyk. Pomysł marketingowców wicepremiera Morawieckiego cudowny. Wyznawcy PiS-u szczęśliwi. Nowoczesna zadowolona: „Morawiecki realizuje nasz pomysł!“. Zamieszanie wśród wyborców: „Gdzieś to już słyszeliśmy - jeżeli tak będzie, to ok!“.
Tylko co to znaczy? Kto z nas wie co jest dozwolone? Tylko w trzech pierwszych kwartałach tego roku weszło w życie ponad dwadzieścia tysięcy stron maszynopisu aktów prawnych! Rekord! Mam próbować co jest dozwolone? Może takie stoisko z własnym winem? Idzie zima, Swojski Grzaniec + trochę wyrobów wiejskich. Masło, kiełbasa. Hmm, to dobry pomysł. Jak myślicie?
Tak zwana #KonstytucjaDlaBiznesu przewiduje powołanie Rzecznika Przedsiębiorców. Powstanie również Komisja Wspólna Rządu i Przedsiębiorców! I co jest bardzo ważne: Będzie można komunikować się z urzędami wykorzystując Telefon i Email! To nie jest żart - tak było w Slajdach Morawieckiego. Co za udogodnienie dla biznesu. Dzięki Ci Mój Panie.
Śledziłem bardzo uważnie wystąpienia, wpisy o tej Konstytucji dla Biznesu. Moim zdaniem niewiele się zmieni. Powoływanie kolejnych Rzeczników czy Komisji? W NORMALNYM kraju przedsiębiorca nie potrzebuje żadnego rzecznika. Komisja? Ręce opadają.
Bardzo dużo osób mówi: poczekajmy, po co ta krytyka, dajcie im szansę. NIE! Bo co to znaczy: „przez pierwsze 6 miesięcy przedsiębiorca nie będzie płacił ZUS, później „małyZUS“, a od 30 miesiąca pełny ZUS“? Co to oznacza? Że ZUS jednak jest przeszkodą. Wicepremier Morawiecki zakłada, że krawcowa, szewc po 30 miesiącach dostaną zlecenia od rządu? Skąd ten optymizm? Co z PIT? Naprawdę. To tylko kosmetyka. Będę to krytykował zawsze. To nie jest mój świat!
To wszystko naprawdę nieźle wygląda. Slajdy, konferencje bogate. Pięknie opakowane. Oko się cieszy, wszyscy chodzą uśmiechnięci. W Mediach Narodowych zachwyt. Ale biznesowi jest potrzebne proste prawo, niskie podatki, dobrowolność ZUS i wolność zamiast koncesji i pozwoleń!
Założę się z Państwem, że takie sytuacje jak ta z Sopotu przedstawiona na poniższym filmie, będą się powtarzać. Bo wszystko będzie w dalszym ciągu zabronione. Co w normalnym świecie jest dozwolone.
Obym się mylił. Chętnie przegram ten zakład.
Potrzebujemy wolności!
https://www.youtube.com/watch?v=bf-kW6tj5z0