mrynar napisał(a):
Ogolnie nasz system bankowy jest popierdolony, w UK konto jest calkowicie darmowe i bank nie ma prawa naliczac zadnych oplat. Banki ktore to robily musialy zwracac kase wraz z odsetkami. Do tego przelewy z banku do banku przechodza natychmiast, z PayPala kasa idzie pare godzin.
ostatnio to bardzo poprawili. Nawet czeki się cashują praktycznie instant, z tym, że zawsze informują, iż w ciągu nastepnych 2 tygodni czek może zostać cofnięty (międzynarodowy - 6 tygodni) więc dla bezpieczeństwa trzeba trzymać kasę na koncie.
Co do opłat to ostatnio jak grzyby po deszczu powstały firmy które pomagają w odzyskaniu kasy za płatne konta bankowe - tak samo jak wcześniej z PPI. Nawet się zastanawiam czy tego nie zrobić - mam konto w Barclays od prawie 11 lat, płatne - 6, potem 8, od 2-3 lat 12GBP/miesiąc. Z tym, że mam jakiś pakiet premium (ubezpieczone telefony - nawet nigdy nie rejestrowałem, coś na styl autocasco itd. - ale jak nigdy z tego nie korzystałem - a nie korzystałem) to mogę sobie claimnąć całą kasę z powrotem. Coś w okolicy 1.5-2k GBP.
Wątpię by w Polsce kiedykolwiek zwracali za to kasę - niestety ale podejście do klienta jak i prawa klienta są zupełnie inne.