tczewiak napisał(a):
Pieszczoch napisał(a):
http://www.expertreviews.co.uk/amd/1405707/amd-ryzen-review-the-amd-ryzen-7-1800x-rivals-the-1600-intel-core-i7-6950x
Oj oj, trzeba będzie się przesiąść. U nas 1800x za 2400zł~
Te, ale widziałeś Ty testy? W grach 1800X jest poniżej poziomu i5 za 1200zł, a w pro masz second hand xeony za śmieszne pieniądze.
Tentego jestem fanem Intela, zwłaszcza od czasu jak wygrało z AMD na wojnie multicore/HT.
Jednak możliowści jakie prezentuje Ryzen dały mi lekki opad szczęki. Dorównali intelowi bez pełnego wsparcia ich technologii. Przypominają mi się czasy Intel Pentium IV vs Athlon.
Muszą teraz ruszyć dupska i będzie konkurencja, bo przez ostatnie lata AMD to był budget choice, gorszy pod wieloma względami. Może wreszcie ruszą z zwiększaniem buforu w prockach bo to tak na prawdę najbardziej kuleje w dniu dzisiejszym.
Pentium III z swoim 16kb cache zostało rozjebane Athlonami z 64kb. W 2000 roku okrojone Durony były zbliżone z PIII właśnie przez taki sam bufor. Później PIV wyskoczyło z 512kb gdzie Athlony XP wyskakiwały z tym samym za ~70% ceny intela.
Potem pojawiły się core2duo i core2quad w 2008 i od tego roku do 2015 miałem Q6600 z 6mb cache i był ziew na rynku, a jedyny powód przesiadki na inny procek wymuszał RAM (wtedy DDR2 to max 8gb).
Za to dzisiaj Razen może kopnąć w tyłek Intela i znowu się zacznie walka o rynek. AMD oferuje 16mb cache w przedziale cenowym Inteli co mają od 8-12mb cache. Taktowanie jest drugorzędną sprawą w dniu dzisiejszym.