tak się zastanawiałem czy nie dać tego w "co mnie wkurwia" ale to mnie raczej nie wkurwia tylko daje do zastanowienia dlaczego sam tego nie zrobiłem przed nimi:
https://www.seedrs.com/denW sumie wiem dlaczego - bo nie mam min. kilkudziesięciu tys. GBP w gotówce by to reklamować. Obsrana tym Den-em jest każda stacja londyńskiego metra - musiało to trochę kosztować.
Pomysł trywialny, w sumie copy&paste tego co jest na rynku, bardzo dobrze dobrana platforma - seedrs jest dla inwestorów, tam się kupuje udziały w spółce - startupie, a nie określony towar który firma zobowiązuje się dostarczyć klientowi (jak kickstarter).
Ile tego jest na rynku to nawet nie chce mi się liczyć: najpopularniejsze to knx, rako, c4, lutron (światła), creston, simmtronic, czy nawet polskie fibaro i tak można jeszcze trochę wymieniać.
Szanse, że ten projekt wypali i inwestorzy zarobią jest więc w okolicy zera (ok, daję jeden procent szansy, że się zdziwię). Zebrali 1.5mln GBP, niech będzie, że wydali 100k na reklamę, załóżmy, że mają 1mln na czysto. Osobiście zamówiłbym trochę tego sprzętu (może na arduino np., czczewiak musiałby napisać jakiś soft - nie musiałby działać więc by się świetnie do tej roli nadał) w chinach do sklecenia, rekreacyjnie poudawał, że chcę wejść na rynek i zadowoliłbym się taką kwotą