rotfl roball nie wytrzymał
1. pisaliśmy, zrobiliśmy z kolegą działające kilka plansz wzorując się na pierwszym prince of persia - podejrzewam, że i dzisiaj nie stanowiłoby to dla mnie wielkiego problemu. Naucz się kopiować - nie było tam żadnego "dziwko". Rozumiem, ze nie mogłeś się powstrzymać?
2. konsola to sprzęt zamknięty tak jak niegdysiejsze komputerki - chodziło mi jedynie o to. Skrót myślowy. Na konsoli i na pierwszych komputerkach były odpowiednio przydzielone zasoby sprzętowe. Te pod firmware/OS i te do wykorzystania przez programistów.
Nie wiem jak wygladało wtedy apple - pisałem o spectrum/atari/commodore etc. Tomu nalegał...
To jest to czego nie potrafiłeś roballku skumać, przy dyskusji kilka lat temu odnośnie cross-game chatu na PS3 - i o czym potem oficjalnie wypowiedziało się potem Sony. Na dodanie cross game chatu było z późno, bo trzeba by było zająć cześć zasobów oddanych wcześniej do dyspozycji twórcom gier, co mogło powodować masę problemów z tym softem.
Serio musi być z ciebie strasznie kiepski ajtiowiec bo ty nawet nie masz pojecia o ograniczeniach czy o dobraniu odpowiedniego narzędzia do zadania. Rowy to byś pewnie młotkiem kopał.
3. wklikanie odpowiedniej wartości w asm w odpowiednią komórkę pamięci zapalało punkt na ekranie - jak ktoś zaczynał programować od visauli i nigdy nie sięgnął do języków niskiego rzędu to chyba nie o tym pojęcia....
Procedurka w asm zapalająca punkt wyglądała tak:
wymuszenie odpowiedniego trybu graficznego
wrzucenie odpowiedniej wartości pod odpowiedni adres pamięci.
Tyle.
A teraz ja:
Ash:
"na konsoli się nie programuje"
no jasne pierwsze programy zrzucają alieny z kosmosu, a potem rozmnażają się przez pączkowanie
luźny przekaz roballka i ashtonka:
"konsole trzeba zabić to gry na PC bendom sóper" - jasne, jak znikną konsole to devsi od razu zaczną ładować 10x więcej kasy by gra na PC wyglądała conajmniej 10x lepiej. A tych co siedzą na PC-tach słabszych niż i7 i 1080ti zamknie się w więzieniach i będzie biczować pindolami po plecach!
Aktualnie się nie da dać ustawień ultra, very high na PC bo są konsole. Logika nastolatka - "die konsole, die!"
i:
"na pewno nie masz pojęcia co piszesz, bo co prawda ja nigdy w TP, ani w asm nie pisałem to wiem, że ty tego nie robiłeś, jestem gamedevem z 18-letnim doświadczeniem a po godzinach przepowiadam przeszłość"
/super
/ręce
/łał_jesteś_bogiem!!!11