Patcher:
Spodziewam się tego, że konsola nie pojawi się w 2018 roku. Raczej w 2019 roku, może w 2020, ale stawiałbym jednak na 2019. Sony będzie celować w wypuszczenie konsoli wspierającej natywne 4K gdy na amerykańskim rynku 50% domostw będzie posiadało TV 4K. Sądzę, że Sony od dawna ma ustalony cykl wydawania konsol. Oni wiedzą co robią.Myślę, że PS5 będzie kolejnym, małym krokiem do przodu. Na pewno będzie wspierać 4K, może 240 klatek na sekundę. Czy odpali gry z PlayStation 4 To dobre pytanie, ale uważam, że tak. Jednak całość będzie postrzegana przez konsumentów jak zbyt mały krok by nazwać to nową generacją.Kurwa jakie bzdury. 50% TV 4k w 2019 podczas gdy content 4k można policzyć na palcach jednej ręki. 4k/HDR to aktualnie sprzęt dla koneserów i moim zdaniem długo takim pozostanie patrząc w jakim tempie wychodzą nowe filmy w tym standardzie. Na usługi streamingowe też trudno liczyć, szczerze mówiąc płyta BD 1080p > streaming w standardzie DolbyVision. Co ma niby skusić przecietnego Smith-a do zakupuj nowego TV? Gier nie ma, filmów brak, o TV naziemnej czy satelitarnej nie wspomnę.
Imho będzie odwrotnie - najpierw wyjdzie PS5 z natywnym wsparciem dla 4k/HDR co pobudzi rynek TV.
Natywne 4k i 240 klatek na sekundę zostawię tczewiakowi
btw. dzisiaj czytałem opinię, że konsola nigdy nie będzie oferować 60fps. Do 60fps potrzeba 2x więcej mocy niż do 30fps, a priorytetem twórców wcale nie jest 60fps i wolą tą moc przeznaczyć na coś innego. Na PC nie ma problemu - zawsze można sobie złożyć lepszego PC-ta.
Osobiście mam nadzieję się przekonać, że to bullshit i 60fps ustandaryzuje się i na konsolach.