meterrr napisał(a):
Kabu napisał(a):
Quetzacotl nie przesadzaj z tym 3 miesiecznym juniorem - chyba ze trafiles na perelki. Z drugiej strony dajcie 15k netto a dostaniecie programiste ktory nie zrobi tego jak chcecie tylko lepiej
.
dokladnie, po chuj placic seniorowi 20k na fakturze jak mozna to obgonic temat juniorem za 2k i nawet sie na wydajnosci nie straci lol
to moze to nie jest praca dla seniora po prostu ...
Nie znasz realiów widocznie. Przeprowadziłem masę rozmów rekrutacyjnych, przeprowadziłem kilka tur szkoleń stażystów i tak to właśnie wygląda. Świeży absolwent, który dopiero zaczyna poważną przygodę z programowaniem i nie ma jeszcze złych nawyków jest bardzo dobrym materiałem do nauczania. W trzy miesiace jestem w stanie go nauczyć najważniejszych zasad OOP, SOLID, TDD, liznąć DDD, przeciągnąć go przez cały stack pythona i JS i jeszcze zahaczyć o takie rzeczy jak cassandra czy celery. Oczywiście to wciąż będą podstawy na których oni muszą dalej pracować a my ich dalej musimy prowadzić za rękę przez przynajmniej kolejny rok. Sęk w tym, że jak dajemy ofertę dla seniora za 15k netto, to zgłasza się max 5 osób i żaden z nich nie potrafi w praktyce zastosować chociażby SOLID czy TDD, a nawet jak już robią TDD, to robią to na tyle źle, że te testy są dla nas tylko obciążeniem, którego trzeba się prędzej czy później pozbyć. W efekcie wychodzi na to, że i tak musielibysmy takiego gościa prowadzic za ręke w ten sam spoób jak juniora.
Rachunek jest prosty. Oczywiście może się trafić prawdziwy senior, który jest wart tych 15k, ale my nie mieliśmy jeszcze szczęścia do takich a ludzi potrzebujemy na już.
Cytuj:
sorry za double , dajcie jakies dobre materialy odnosnie functional programming, i co jest teraz na topie , ktory z tych jezykow ?
Na topie jest JS. Jak chcesz się pobawić w niszy, to masz kilka języków do wyboru Haskell, Scala, Clojue, ELM, Lisp(Scheme). Żeby zrozumieć "core" programowania funkcyjnego polecam przeczytać pierwszą część SICP
https://mitpress.mit.edu/sicp/full-text/book/book.htmlI nie zrażaj się początkowymi problemami. Programownie funkcyjne ma niestety bardzo duży próg wejścia. Ten moment "AHA" będziesz miał za kilka miesiecy, jeżeli dopiero zaczynasz.