Pisaliscie o tym, ze w Polsce i krajach osciennych, szczegolnie tych na wschod ciezko byloby znalezc potrzebna teoretyczna liczbe 7000 osob przychylnych do gry na oficjalnym serwerze. Ja mam tu troche inne zdanie. Wezme pod uwage dla przykladu serwerek pewnej gry, w ktora mozna pograc przez 3w. Jest to dosc fajna turowka z lekkimi wstawkami rpg. Po pierwszym miesiacu istnienia tejze gry mieli na serwerze zalozonych 1304 kont. Na stronce pojawila sie takze sonda z jakich laczy korzystaja ich gracze. Co prawda glosow branych pod uwage byla tylko setka. Wynik sondy pokazywal, ze 81% graczy laczy sie przez lacza stale, kablowke, sdi. Wszystko to mozna pod stalke podciagnac. W ogolnej sumie wszystkich graczy wyszlo by zapewne cos ok. 50%. To jest 650 osob. Teraz zrobie pare zalozen. Zakladajac, ze ok 200 kont jest podwojnie zarejestrowanych mamy liczbe 450 kont. Jesli chodzi o mozliwosc zaplacenia za gre zmniejszmy ta liczbe o polowe. Mamy 225 osob. Zmniejszymy jeszcze ta liczbe aby troszeczke zanizyc wyniki. Powiedzmy do 150 osob.
Wychodzi co prawda niewiele. Lecz mamy tu jedno ale. Gra niejest reklamowana. Nasza ultimka moglaby byc reklamowana. Szczegolnie, jesli wziasc pod uwage zgloszenia jakie dostaje, wiekszosc osob pisze, ze dowiedzialo sie z irca badz tez od kolegow, lub w podobny sposob.
Teraz wracajac do tych 150 osob. Wszystko pieknie ladnie, lecz to sa statystyki z pierwszego miesiaca istnienia tamtej gry. Tamta gra istnieje w tej chwili juz ok 4-5 miesiecy. Jesli ilosc zalozonych kont rosla w podobnym tepie, nasze 150 osob zwiekszy sie hmm zalozmy 4 krotnie. Teraz mamy liczbe ok. 500 osob. Ciagle zbyt malo. Brakuje 6500
Spojzmy na to z innej strony. Oryginalny serwer niebylby tylko dla Polakow ale takze jak pisalem wyzej dla uzytkownikow innych krajow. Tamta gra istnieje takze na Slowacji, gdzie powstala mniej wiecej w tym samym czasie co i w Polsce i takze tam sa podobne statystyki. Mamy wiec nastepne 500 osob. Jeden serwer takze stoi w Czechach od troszke dluzszego czasu. Ilosc graczy na nim przekracza 15000 osob. Mamy juz kolejnych zalozmy ok. 700 graczy. Polska + Czechy + Slowacja = ok. 1500 - 2000 graczy. A teraz dodajmy do tego Niemcy, Ukraina, Bialorus, Litwa, Lotwa, Rosja. Liczba robi sie calkiem konkretna.
A nasza ultimka. Dobra reklama u nas i w krajach osciennych. Dobry ping, serwer na Europe srodkowa i wschodnia. Sadze, ze teoretyczna liczba 7000 jest hm dosc mala. Jak dla mnie uzbieraloby sie nawet wiecej.
Takie pytanie, o co chodzilo mi w tym poscie? O to zeby pare osob przekonac iz uzbieranie tejze teoretycznej liczby graczy jest calkowicie mozliwe i wykonalne.
Jestem ciekaw takze waszej opini dotyczacej tego tematu. Wezcie prosze pod uwage to co napisalem i to iz zanizylem wyniki. Jesli ktos by chcial adres tejze gry mozna pisac do mnie na meila.
Teraz do osob przychylnych wczesniejszym postom z poprzedniego topiku.
Narazie to byly tylko teoretyczne rozwazania. Sadze, ze z nowym rokiem wstapia w nas nowe sily i moze wkoncu uda sie wprowadzic w zycie wczesniejsze propozycje. Ja jestem nastawiony pozytywnie do takowych propozycji i czekam w sumie na kontakt. Tu szczegolnie zwracam sie do Ice i do ekipy SC, z ktora moglibysmy razem cos ciekawego wykreowac, szczegolnie, ze nasza ekipa prowadzi testy na tym samym emulatorze, ktory uzywa SC. Razem wiemy jakie daje nam mozliwosci
Pozdrawiam