To teraz zdanie z drugiej strony barykady. Wedlug mnie AO to najlepsza pozycja na rynku MMORPG w tej chwili i nie mowie tylko o SCIFI ale o wszystkich grach. Mimo swoich niedoróbek to bije inne gry za pomocą nastepujacych cech:
-Najwiekszego playfielda jaki jest dostepny obecnie
-Najwiekszej ilosci unikalnych mobów
-Najwiekszej ilosci przedmiotów w grze mmorpg
-Najbardziej rozwinietej pod wzgledem customizacji postaci grze.
-Jedynej grze na rynku ktora mimo 3 letniej obecnosci nie ma odkrytych okolo 1/5 tradeskillowych recept.
-Najwiekszej (moze poza UO) ilosci programów, narzedzi, fansiteów (mówie o takich z jakims kontentem typu baza danych przedmiotów lub recepty itp itd a nie takich gdzie jedynie jest napis "AO to best game ever"
) oraz innego stuffu typu "third party" ktory nawet trudno mi z pamieci wymienic
Niestety ma tez sporo wad, ktore nie ukrywam sa meczace... ale na pewno nie sa na tyle duze by z gry odejsc.
Odchodza z AO dwa typy graczy
1. Krotkoterminowi (wedle kryteriow AO) wyscigowcy-statysci, niestety mimo ze lubie cie Aux nalezysz do tej grupy. Nie bede tego argumentować bo mozesz sie poczuc urazony a tego nie chce.
2. Znudzeni dlugoterminowcy (niezly neologizm
) ktorzy szukaja odskoczni (ale nie na zawsze!!) od swiata AO i graja pare miesiecy w jakas nowa cukierkowa gierke vide WoW (od razu dla chcacych mnie nadziać na pal oglaszam ze mi sie tez wow BARDZO podoba ale nie tyle by odejsc z AO - ot pobawie sie i wroce...)
Ten kto chce wejsc w romans w AO powinien wiedziec jedno - to nie gra na 3 miesiace lub nawet pol roku. To jest czysty dlugi grind (czasem mysle ze za krotki
) ma tylko jedna wade, w pewnym momencie staje sie tak rozwlekly ze zmiany (ktore sa podstawa zabawy) sa tak powolne ze traci sie ochote na ciezka i dluga prace bez efetkow. To zniecheca, i to bardzo - mysle ze jesli Funcom to zrozumie i naprawi (np zwiekszajac liczbe leveli ale zmniejszajac sredni czas miedzy-levelowania, czyli czas i naklad pracy na dojscie do maxa ten sam, ale czestsze zmiany w trakcie) to gra odzyska blask nie tylko dla takich maniakow jak ja
Ktos ma kontrargumenty? Chetnie pojde na noże...
Tylko Aux błagam - ARGUMENTY a nie subiektywne odczucia