Mialem w planie kupno bartona i ram, ale doszedlem do wniosku ze takie kupowanie kilku czesci mija sie z celem postanowilem zrobic wieksze zakupy.
Mam w zwiazku z tym kilka pytan, jako ze od dawna nie interesuje sie hardwarem i nie mam pojecia co sie oplaca a co nie...
A wiec, planowalem kupno AMD64 3000+ 754 ale odkrylem ze nie ma rynku plyt kotre obsluguja to gniazdo i maja slot PCI-E.
Jedynie plyty z chipsetem nforce4 maja takowe zlacze, ale one oblsuguja amdki na gniezdzie 939.
Slyszalem ze tymi chipsetami nforce to jakies walki sa (z WoW zeby daleko nie szukac).Via z kolei nie obsluguje tego PCI-E.
Teraz pytanie, czy szyna pci-e jest rzeczywiscie taka rewelacyjna? Chcialem do tego kupic radka X600Pro Sapphire albo gf6600 leadteka wlasnie na pcie.
Nie wiem czemu ale te same modele na szynie agp sa dwa razy (albo i 3) drozsze...
Nie jestem pewien ktora karta jest lepsza, GF6600 wydaje sie byc ciutke nowszy i lepszy (ma 8 potokow rendurjacych).
Do tego chcialem tez kupic dysk sATA, co by pracowal troszke szybciej (ale czy to ma jakies znaczenie?).Zanjomy mowil ze w grach nie ma to zadadnego znacznia, co najwyzej windows bedzie mi sie szybciej ladowal.
Co radzicie?
Lepszy amd (te na 939 sa w tech. 0,09 mikrona) i nowy gf6600 pci-e czy slabsze 754 ale i slabszy gf (bo nie bede mial tyle forsy zeby kupic karte za 2kpln)
Moze w ogole kupno PIV2,8? Ale one sa ciutke drozsze od amd64 a ponoc w grach amdki bija je na leb.
Ostateczna konifguracja wygladalaby mniej wiecej tak:
AMD64 3000+ 939 BOX na Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x, GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128D 128MB 1 giga ramu, no i ewentualnie Seagate sATA 80Giga 7200rpm 8MB NQC (o ile to cos da)
Czy na tej konifurgacji moge liczyc ze odpale WoW z max. detalami w 1280x1024? (wiem ze to pytanie z serii zgaduj, zgadula ale widzialem ze czesc z Was ma sprzet podobny do tego
)
edit:
korekta
Hmm troche poczytalem i zwatpilem, wyglada na to ze jak kupie bartona 3000+ to na jedno wyjdzie heh...
Bleh bede musial kupic 2 kosci ram, bo 333 to za wolno.
Teraz powaznie mysle nad PIV4 2,8, relatywnie wyjdzie taniej niz ten 64.
No nic licze na jakas pomoc, bo sam sie w tym gubie =/