Gevaar napisał(a):
Polska elita mmo.... *Kłania się nisko*
Jesli tak uwazasz..
Czesc z nas ma doswiadczenia z polskim community MMO w polsce (vide UO) oraz ze zbieraninami polakow w innych tego typu grach.
Ja nie mam najlepszych wspomnien po polskim corpie w eve-online, za to bardzo dobrze wspominam wspolprace ze wszystkimi innymi.
Nie generalizujmy ze wszyscy sa zli, bo tak nie jest. Kazdy ma swoja grupe przyjaciol i kolesi z ktorymi gra od dawna w rozne gierki i piwko pije, i z tymi sie trzyma. Doswiadczenie pokazuje ze malo ktory polak dobierany z randoma jest w porzadku, niestety.
Nacje roznia sie miedzy soba, reszta europy jest jakby bardziej tolerancyjna, bardziej pomocna, i mniej znerwicowana. Nikt nigdy nie czepia sie o blachostki i nie robi problemow, nikt nikomu nie robi za plecami i nikt nie jest psem ogrodnika. Jak potrzebujesz pomocy to zawsze sie ktos znajdzie, a z polakami to 'nie mam czasu' 'expie' 'jestem gdzie indziej' 'sorry nie chce mi sie' albo najczesciej '/ignore chat'
Ciekawi mnie czemu uwazasz powyzsze wypowiedzi za 'polska elite mmo' ? Czemu doklejasz ludziom plakietki zeby agitowac pozniej i przedstawiac ich w zlym swietle? No i koniec koncow, po co wrzuty o pokrzywionych okularkach, czyzby potrzeba odreagowania? Przerzucenia swoich problemow na innych? Czy tez moze dziecinne poczucie wyzszosci nad ludzmi ktorych sie nie zna?
Kazdy na tym wolnym forum moze umiescic swoje zdanie i je uzasadnic, kazdy ma wolnosc slowa. Jesli czujesz ze to co napisal xanth jest adresowane do ciebie, to moze masz ku temu powod?
Prawda jest taka ze polskie spoleczenstwo mmo jest jeszcze w fazie raczkowania i wiekszosc graczy od nas to wlasnie gowniarze ktorzy maja za duzo kasy od starych i przeznaczaja to na gierki. Historia jest jaka jest, i wiekszosci ludzi w srednim wieku w polsce daleko do komputerow a zwlaszcza gier komputerowych, a na zachodzie wyglada to troszeczke inaczej.
Dla przykladu, srednia wieku w mojej frakcji w eve byla jakos mocno powyzej 20 a co trzeci/czwarty czlonek byl zonaty, niekoniecznie z dziecmi, chociaz takich tez nie brakowalo. Takich polakow to ze swieczka szukac
No ale wiesz lepiej, bo nie jestes komputerowcem w pokrzywionych okularkach, a na zawolanie masz inna panienke co noc..
Suma sumarum : Nikt nie chce niesmaczyc ci gry. Kazdy tutaj wypowiedzial sie jak on sam widzi polskie spoleczenstwo mmo, i jak widzi polakow na arenie miedzynarodowej. To nie jest zawisc ani brak tolerancji, tylko wypowiedzi oparte na faktach. Zawsze mozesz to ignorowac.
Pozatym zdaje sie ze na main chacie jest obowiazek rozmawiania w jezyku angielskim dla serverow ktore nie posiadaja lokalizacji.
W wowie sa 3 community : fr, de, en. Innych nie ma, i trzeba sie dostosowac rozmawiajac z ludzmi, przynajmniej na oficjalnych kanalach typu localdefense czy trade..
Oczywiscie zawsze znajda sie ignoranci, zobaczymy w jakim jezyku beda mowic