Wiecie co, zacząłem w to grać i jestem mile rozczarowany, bo jak na darmowego hack and slasha to jest naprawde bardzo dobrze zrobiona, co do rozbudowy postaci rzeczywiście, twórcy nie poszli na łatwizne, na początku jakw ragnaroku jesteśmy bezrobotni i dopiero od 10 lv wybieramy profesje, jednak na tym sie nie kończy, na późniejszym levelu każdy job rozdziela się na dwa typy, my wybieramy jeden, ponadto, tutaj każdy skill ma swoje poziomy umiejętności, a nie jak w innych tego typu produkcjach ciągle ten sam skill i tylko czekasz na nowy.
Dajmy na to mam job "Hawker", to jest taki na nasze thief trochę, na wyzszym levelu mozesz go zmienić w Scouta, takiego łucznika, w każdym bądź razie preferującego dalsze odległości do ataku, lub w Raidera, to jest coś w stylu assasina, skradanie, zatruwanie i te rzeczy, do tego doczytałem się np, że hawker ma skill jakiś tam usypianie, który u scouta na 5lv bodajże daje już mozliwość oswajania, także to już jest coś.
Inne klasy jakie są, Soldier, pozniejsza rozbudowa w Championa lub Knighta, Champion to taki berserker bym powiedział, ma w dupie obrone byle zabić. Knight jest w stuly palladyna, jednak bez czarów leczących, ale równiez preferuje tarcze i miecz jednoreczny.
3 Job to Muse, czyli taki Mag, pozniej zmieniajacy sie w Maga bojowego lub Kleryk, tu chyba nie musze podawac różnic, powiem tylko, że mag bojowy ma czary lecznicze niektóre jak kleryk a kleryk bojowe, tyle tylko, że kleryk może swoje czary doładować ponad 5 lv a mag kleryka nie, i na odwrót.
Ostatni job to Dealer, jest to postać crafterska w pełnym tego słowa znaczeniu, chociaż do walki też sie rwie, jednak tylko ona może tworzyć zbroje, broń, broń palną, ma rózne skille pasywne do kupiectwa, i takze tylko ona może tworzyć części do pojadów o których napiszę później.
W późniejszych levelach awansuje na takiego z dziwną nazwą
:P który preferuje walke wręcz, lub w w takiego gościa który preferuje broń palną.
Wracając do pojazdów, w grze sa narazie 3 środki transportu, z czego statek to środek masowy, przewozi graczy między siedmioma planetami, a dwa kolejne to są pojazdy osobiste, pierwszy cart, służy głównie do podróżowania a trzeci mech, jest skutecznie wykorzystywany w walce.
JEdnak, żeby takiego zdobyć po pierwsze musisz mieć wszystkie części i do cata i do mecha do tego z tego co wiem jakąś licencje, ponadto części naszych vehicle's można tuningować, nop normalnemu mechowi bez niczego, mozna dać tarczę lub miecz, jakieś piły albo wyrzutnie są dostęone rozne kombinacje, jednakze czesco do mecha z tego co przeczytalem jest naprawde trudno znalesc, wypadają one z mobów,
może je też jak już moówiłem tworzyć dealer jednak też potrzebuje do tego sporego bodajże 70 lv i wielu rzadkich składników.
Co do reszty gry prezentuje się ciekawie, tworzenie postaci nie ogranicza się do wyboru imienia i profesji, mozna wybrać płeć, włosy twarz, miejsce urodzenia, kamień urodzeniowy (czymkolwiek to jest) itp.
Walka jest dość efektowna chociaż, że to ciągle klepanie mobków.
Są rajdy, są gildie, są jakies frakcje czy cos
Ogólnie oceniając, gdzie na rynku w tej chwili same naprwde coraz bardziej idiotyczne pozycje wychodzą z gatunku darmowych, to ta gra prezentuje się naprwdę dobrze i prawdopodbnie przykuje mnie na dłużej (bo nie mam nic lepszego do roboty, WOW za drogi ;] )
Pozdrawiam
BTW Janosik na którym serverze grasz, mnie znajdziesz jako Quetzacotl na pierwszym, będe miał joba Muse, narazie ejdnak lv 9.