Pierwsza sprawa to jaka suma dysponujesz?
Sam interesowalem sie ostatnio zasilaczami, bo szukalem czegos dla siebie (UT2004 mi sie wieszal od czasu do czasu na P4 2.4 Ghz z Radoslawem 9500 pro).
Jesli chodzi o najcichsze zasilacze, wylaczajac pasywne, to polecam:
BeQuiet BQT AMD/
P5 S1.3
(zwroc uwage na pogrubienie, poprzednia wersja P4 nie jest przystosowana do nowych plyt).
Bajery: regulacja 3 zewnetrznymi wiatrakami z obudowy; kreci wiatrakami jeszcze 3 minuty po wylaczeniu kompa; ekranowane kable oraz obudowa
Przykladowe ceny:
350 W - 299 zl
420 W - 369 zl
Za 50 zl wiecej dostaniesz super bajer podswietlenie wiatraczkow
.
Nie chce mi sie rozpisywac, ale rownie cichy (podobno) jest jeszcze Tagan.
Bardzo ciekawym zasilaczem jest TOPOWER 420W NF TITANIUM. Jest to zasilacz polpasywny (pierwszy taki). Do 55% obciazenia nie korzysta z zadnego wiatraka. Powyzej wlacza 1 cichy wiatrak. Niestety, pierwsza partia byla mala i zostala wycofana (podobno cos poprawiaja w nim). Nowa dostawa ma byc na poczatku lutego.
Na koniec jeszcze zaznacze, iz jesli chcesz miec prawdziwa cisze, to kup zasilacz z zapasem mocy (zeby nie musial pracowac pod duzym obciazeniem). Ogolna zasada jest taka, ze bardziej obciazone zasilacze maja gorsza wydajnosc. W efekcie oddaja wiecej ciepla.
P.S. Jak latwo sie domyslic ja zakupilem BeQuiet BQT AMD/
P5 S1.3 420W.
P.S.2 Chieftec jest dla mnie za glosny. Moj ojciec ma wersje 420W z 2 wiatrakami. Chociaz kosztuje srednio o 100 zl mniej - cos za cos.