Jeszcze jakby wymyslili takie chlodznia do zasilaczy i prockow o dobrej cenie to fajnie byloby
Co do prockow to mam juz od poltora roku P4 3.06 Northwood i zadna gierka nie przeskoczyla mi sredniego uzycia procka wyzej niz 70%~ + wolne HT.
Teraz pewnie zakupisz tylko Prescotty, ktore maja 2x wieksze cache i zapewniam cie ze bedziesz zadowolony.
Co do AMD to procki platformy 64bit sa mi malo znane, jedynie wiem to ze gry musza byc kompaktobilne z 64bit zeby zobaczyc ta roznice.
A zanim te 64bit bedzie mialo swoj standard to AMD i P4 wystawi juz duzo lepsze procki od nich i uwazam to za zakup ryzykowny, a nawet niepotrzebny.
Oczywiscie sa gry, ktore NIBY chodza w 64bitach np. Far cry, ktory odziwo wyszedl w tej wersji jeszcze przed windowsem 64bitowym
Co do GF vs. ATi jako wybor kupna to jedyny oplacalny zakup (pod zwgledem performy a nie kasy) to 9800XT, X800XT i JEDYNIE GF robione przez Gainwarda z wyzszych polek, poniewaz nie ufam nvidii (to jako moja rada), a wyjatkiem jest Gainward, ktory wyciska z tych chipsetow nawet 200% wydajnosci jaki osiaga nvidia (czasy gf4 mialy wlasnie 200% ponoc).
Co do ramu, hmmm mialem 2x512ddr PC400 hyperx kingstony.
Oczywiscie tez mialem 2x512 ddr PC533 dual channel GeIL w podobnej cenie.(wszystkie tez CL2.5 i wszystkie musialem oddac
)
Moje wnioski, GeIL>Kingston pod kazdym wzgledem, zwlaszcza ze dch to patent GeILa i jedyne kosci ma, ktore maja wbudowany standalone dualchannel bez potrzeby posiadania nowej plyty glownej co to obsluguje.
EDIT:Literowki