mrynar napisał(a):
Jestem w trakcie zamawiania. Co powiecie na:
GAINWARD FX Ultra/2100 TV/DVI 6800 128MB (256bit) - karta nie jest tania, warto ja kupic? Czy lepiej cos troche tanszego?
Pentium 2,8 Ghz + plyta GigaByte 8iP775-G - czy lepiej kupic jakiegos Athlona? Kiedys zawsze bylem fanem athlona, glownie ze wzgledu na cene
, ale teraz nie wiem...
Licze na odpowiedzi fachowcow ktorzy siedza w sprzecie na codzien. Galenros? Asmax? Sprawa dosc pilna, jutro chce zlozyc ostateczne zamowienie.
Witam.
Wybór sprzętowy bardzo dobry.
Osobiście posiadam GeForce 6800GT Gainward Ultra/2400. Karta posiada bardzo dużą wydajność i do tej gry ale przedewszystkim do innych się nada. Miej jednak na uwadze, że ta gra nie wykorzystuje ponad połowy efektów graficznych możliwych do osiągnięcia na tej karcie i jak bedziesz stał przy AH np. to i tak będzie czasem nieco szarpało-to jednak nietylko z kartą związane ale z połączeniem w danym momencie.
Generalnie zakup tej karty jeżeli posiada się kasę, to strzał w dziesiątkę. Nvidia serią chipsetów w 6800 zostawiła Ati na drugim miejscu.
A karta ząbki pokazuje dopiero w innych grach: HL2, Doom3, Lord of the ring BFME, Prince of Persja, itp. Dodam, że VS i PS 3.0 tak na prawdę wykorzystywany jest dopiero w pełni w 3dmark 05, ponieważ w grach obecnie śmiało pojawiają sie ustawienia njwyżej na 2.0.
Jeżeli chodzi o prędkość na tych samych półkach cenowych, Ati X800 i GF 6800 U, to są porównywalne z niewielką przewagą na korzyść GF.
Ati natomiast nie posiada PS 3.0 i to ją niestety deklasuje a HDPR, czyli miękkie cienie np. trzeba na niej niejako emulować, podczas gdy GF potrafi to sprzętowo.
Reasumując masz słuszny sprzęt i dobrą wybrałeś na prawdę kartę ale do FF tak na prawdę wystarczy już GF fx 5600 U.
Darkopl.