na początku najważniejszy jest metal.
Potem metal traci na znaczeniu natomiast najważniejszy staje się kryształ.
Deuterium to głównie badania, paliwo do statków itp. Jednak rośnie to bardzo wolno (fabryka na 9lvl robi tego niecałe 300/h). A potem trzeba tego tysiące.
Taktyki są różne:
1. chyba najbardziej opłacalna ale i najnudniejsza to duże kopalnie i silna obrona oraz wydawanie na bieżąco surowców (tak by nie opłacało się nas atakować bo straty mogą być większe niż łupy)
2. silna flota mizerna obrona, latamy po galaktyce i łupimy co się da, łupy przeznaczamy na dalszy rozwój floty (ew. odbudowę strat)
3. silny, duzy sojusz to podstawa - jesteś bez sojuszu jesteś atakowany kilka razy dziennie, jesteś w silnym sojuszu - nikt cie nie rusza
Na forum oficjalnym jest link do programiku speedsim - bardzo pomocny, wklepujemy swoją armię, sondujemy przeciwnka, wklepujemy siły przeciwnika i mamy wynik (co prawda walka jest losowa ale mamy prawdopodobieństwo wygranej, i najbardziej prawdopodobne straty/zyski)
Na początku kopalnie, potem transportery do handlu, w międzyczasie jakaś obrona jak czujemy się zagrozeni, SONDY, potem lekkie myśliwce i możemy robić najazdy na planetę. Bez sond nie robić najazdów bo to samobójstwo.
Sondy są bardzo szybkie (1min i mamy raport) - wysyłamy sondę bezpośrednio przed atakiem by oblookać co się na planecie zmieniło i czy warto się pchać czy flotę zawrócić.
Obrona - fleetsave - leci ktoś do nas nie mamy szans na obronę - pakujemy materiały do transportowców i puszczamy gdzieś w kosmos (10% speed), po ataku zawracamy, lub wydajemy wszystko co się da na nawet nie potrzebne budynki i po ataku robimy cancel budowy. Ważne by przeprowadzić to na ~30s przed atakiem - wtedy agresor nie zdąży się wycofać, nic nie zrabuje tylko powalczy z działkami i może coś straci
Aha każde zniszczone działko na planecie ma 70% szans na odbudowę, czyli niszcząc całą obronę i wygrywając walkę, działka obrony naziemnej się odbudują (tzn. wczoraj atakowałem planetę z 10 działkami, wygrałem-rozwaliłem wszytskie - 5 się odbudowało, dzisiaj drugi raz atakuję tą planetę - 5 działek padło i 5 się odbudowało
- a chciałem gościa podłamać by przestał grać a ja będę miał farmę bo kopalnie nie znikają