No to jedziemy...
Cytuj:
author of five Forgotten Realms novels
Nowele, to o ile mi wiadomo książki, a NIE podręczniki systemowe. Nie wiem więc, jak napisanie książek osadzonych w FR daje prawo do twierdzenia, że stworzyło się ów świat.
Anen napisał(a):
Polecam kupno ksiazki " Podstawy D&D - Mistrz gry" Wydawnictow ISA. Ja sie opieram o wydawnictwo Polskie. Wiesz , jezeli chcesz tak bardzo byc ciagany za slowka to prosze Open Game Content - jest to prawo na modifkowanie lub wdrazanie juz istnijacego systemu do jakiegos swiata i to wlasnie jest Forgotten Realms czy Eberronu
Co ma ta polska książka, do naszej dysputy?? Ja opieram się na systemach D&D, AD&D i D&D 3rd. Ed. A dokładniej na Core Bookach i dodatkach do tych systemów (w tym Campaign Settings)
Poza tym, coś tu mieszasz z tymi światami. Możesz sprecyzować, o co Ci chodzi z tym OGC? Bo nie rozumiem sensu tej wypowiedzi.
Dla mnie normalnym jest, że każdy system ma setting. Domyślny dla DD jest Greyhawk. Jako, że było mało i nudno, stworzono inne. Ale żadnego nie stworzył WotC jako firma. Jedyne co można powiedzieć, że wypromował i ma swó udział (finansowanie, reklama) w Eberronie. Który mimo wszystko został opisany, przez jednego człowieka, spoza firmy.
Anen napisał(a):
Czytaj uwaznie moje slowa , wizard ma wylacznosc tylko na Pen and Paper , nie mowie o systemie ciagle walkujemy ten sam temat
System to nazwa pierwotna. PnP powstało głównie po to, aby odróżnić cRPG i RPG. Wiele osób nazywa komputerówki mianem RPG, stąd właśnie, żeby uniknąć nieporozumień wprowadzono ten skrót, precyzujący, że chodzi o książkowy system, a nie grę komputerową.
Ewentualne odpowiedzi dam koło 18.00 jak do domu wrócę..
Anen --> Przy okazji fajnie jest pospierać się z kimś o RPG, na tym forum. To jedno z moich hobby (zarówno RPG, jak i kłótnie w tym temacie
)