Szczerze to tyle taktyk ile mozliwosci zlozenia party.... Ja pokrotce postaram sie opisac moje doswiadczenia:
- party powinno sie ( w wiekszosci wypadkow ) skladac z :
(ja mowie o stronie alliance, horde ... bardzo podobnie, zamien pan pally na shamie w wiekszosci wypadkow)
- priest/druid , mag, warrior, rogue - to podstawowy sklad, tak zwana baza.
5 Czlonkiem moze byc praktycznie dowolna klasa :
- pally - zwiekszny def, dodatkowy heal w razie czego, niezle buffy
- hunter - baardzo zwiekszony dmg, trueshot aura, 1/2 tanka wiecej
- warlock - dodatkowy cc, sredni dmg, darmowe potki:P
Oczywiscie jako dodatek moze tez byc zdublowana klasa ze skladu bazowego
( mam nadzieje, ze nikogo nie pominalem)
A teraz wytlumaczenie dlaczego tak a nie inaczej :
- priest/druid - main healer musi byc, bez tego sie nie da, priest pod tym wzgledem bardziej pasuje mi na main healera ( sta buff zamiast motw), choc druid nie jest az tyle gorszy
- warrior - nikt tak dobrze nie trzyma agro ( szczegolnie przy nieprzewidzianych addach) jak warrior, nikt nie wytrzyma tak dlugo jak warrior trzymania mobkow
- mag - sheeeeep = 1 mobek mniej do bicia, co w high instance zdarza sie bardzo czesto
- rogue - z imp sap najlepiej, sheep + sap i mamy 2 moby mniej. Do tego stun, mozliwosc swobodnego tankowania 1 moba, jakby bylo warriorowi za ciezko, niesamowity dmg, no i otwieranie locked boxes
Zazwyczaj pull w takim skladzie wyglada nastepujaco : rogue sap, jezeli wyszlo z imp, to rogue nadal jest sth, warrior range pull, w tym momencie mag owce. Po zabiciu 1-3 mobow ( bo i grupki po 5 tez sie zdarzaja) przechodzimy do range pull sap'nietego moba, to samo po jego zabiciu range pull owce.
Oczywiscie high instance to nie tylko 5man grp, to takze 10 15 i 40, ale dla takich ilosci stosuje sie podobne proporcje.
Sa jeszcze sth squads : druid + rogue w dowolnej kombinacji, jak to Bigi opisal 2xdrood + 3x rogue moga zabic praktycznie kazdego bossa, bez koniecznosci przebijania sie przez masy mobow
EDIT : Co do komunikowania sie - pisanie na klawiaturze w walce jest dosc uciazliwe i czasochlonne, polecam ventrillo czy Teamspeak, o wiele latwiej sie w ten sposob komunikowac, choc trzeba sie bardziej pilnowac z kur..pierd... bo jakis czlonek rodziny ( zona, matka, siostra wstawic poprawne) o 2 w nocy niechetnie tego wysluchuje:P