Ok, zrobilem lvl 20 i moje wrazenia nie sa najlepsze. PvE jest bardzo, bardzo proste i polega na tluczeniu milionow potworow za 4 XP i chodzeniu po wyznaczonych torach, misje robia sie troche lepsze po Yak's Bend, ale niewiele. Moja kobieta obserwujac mnie grajacego w GW/PvE zapytala wprost dlaczego gram w taka glupia gre hehe (a widziala jak gram w wiele innych, takze MMORPG i raczej sie nie czepiala). Ogolnie PvE troche lepsze od Defendera
PvP - potencjal jest, dobieranie opdowiednich skill i wspolpraca w grupie jest ok (troche mi przypomina Magic the Gathering), ale wszystko dzieje sie w kompletnie przewidywalnym otoczeniu, przez co szybko staje sie nudne. Na razie ciezko powiedziec, ale juz sa pierwsze oznaki, ze z tych stu-ilustam skilli do wyboru tak naprawde zostanie okolo 10 na kazda klase. Wiele jest zupelnie nieprzydatnych, glownie licza sie elite skill. Poza tym, co chyba zdecydowalo, PvP oprocz tego ze mozna zajac jakies tam miejsce na ladderze (co dla mnie i znajomych nie ma zadnego znaczenia, jestesmy juz sporo poza wiekiem szkolnym
) - nie ma zadnego celu. Nie mozna kontrolowac terytorium, nie mozna nic nowego dla swojej postaci zdobyc przez PvP, przeciwnika nie mozna zaskoczyc i zaatakowac znienacka, nie przylaczy sie nagle nowa grupa itd. Wszystko jest zawsze tak samo.
Grafika najwyzszej klasy, szczegolnie postacie graczy, chociaz jak na razie wielu ludzi jest klonami innych. Technicznie gra jest zrobiona swietnie.
Jeszcze jest za wczesnie, zeby mowic o jakimkolwiek community, ale wszystko wskazuje na to ze takie nie powstanie, ze jednego prostego powodu - nie ma swiata, w ktorym mogloby to community zaistniec. Miasta to tylko chat roomy i nic poza tym. Niestety zauwazalny jest dosc niski przecietny wiek graczy (co pewnie wynika z braku potrzeby posiadania pieniedzy do grania w ta gre). Na EU teritories jak sie nie zna francuskiego, niemieckiego i szwedzkiego, dogoadac sie nie mozna.
Ogolnie, chyba jednak z tego typu gier wole CS:Source. A jesli gre typu MMO nastawiona tylko na PvP to Planetside. Jezeli chodzi o PvE, to kazda inna gra MMORPG i single player byla lepsza, wlaczajac w to Diablo.